Самозабравил се министър Банов: Моята глава е здрава, карловска глава и трудно пада!

Ако съм за оставка, аз ще си тръгна, няма да чакам някой да ми иска оставката. Намесване на името ми в някави хипотези е некоректно, заяви министърът на културата

 

 

Министърът на културата Боил Банов наистина се е самозабравил! Гафовете му не спират. И въвличат държавата във финансови щети.

Последният струват на хазната близи един милион лева!

Банов видя целенасочена атака срещу него за това, че той и екипът му се оказаха некадърни в управлението и допуснаха държавата да загуби  повече от 750 000 лева неустойки по делото срещу изпълнителя на ремонта на Ларгото.

С безпрецедентно нагло поведение на пресконференция министърът не видя никаква вина в себе си и обяви: "Десетина дни преди атаката към мен в Министерството на културата постъпва информация, че губим делото за компенсации за ремонта на Ларгото. Срокът за жалене на решението е 12 март. Допреди няколко дни това, което знаех аз и което ми каза, че знае главният секретар, е че чакаме насрочено дело във ВКС на трета инстанция. Фактически допреди няколко дни на мен не ми е съобщено, че има някакво друго развитие по делото, освен че чакаме на трета инстанция ВКС по същия въпрос. Преди няколко дни разбираме, че ситуацията е съвсем друга. Съдът връща определение, че е е изпуснат срокът за подаване на жалбата. Това влиза в правна дирекция. След около седмица или 10 дни правна дирекция, без да уведоми нито мен, нито главния секретар, внася в съда жалене на това решение на съда и манипулативно се опитва да убеди, че документите са пуснати по пощата на 12-ти."

Оттам насетне съдът разглежда тази жалба и се произнася преди няколко дни, заяви Банов.

"Тези дела, процесуалните действия не минават през министъра, те се водят от правна дирекция и съответно от оторизирания служител, който да представлява министерството по тези дела. От март месец насам никой в министерството не е информиран за реалния ход на делото", не спираше да се оправдава министърът.

"След като разбирам преди няколко дни, преди да замина за сесията на ЮНЕСКО, това което можах да направя, е да назнача дисциплиниратен съвет, който да разгледа действията на съответните служители. Тези действия на правна дирекция не се съгласуват с министъра", посочи той в неистовото си желание да се оневини.

И продължи, опериран от всякакво чувство за отговорност: "В този смисъл намесване на името ми в няакви хипотези, е некоректно, не отговаря по никакъв начин на действителните събития, не отговаря и на нормативната уредба. Колко трябва да ми е акълът, след като към този момент тогава ме разследва прокуратурата след вероломната атака на БСП, да правя каквото и да е да спирам или да възпрепятствам това дело. Това може да го роди само болен мозък".

"Без да съм съд и прокуратура, считам че това е продължение на това, което се случи по повод сигналите на Елена Йончева. Поради тази причина всичко, което събираме като данни от дисциплинарния съвет, ще бъде внесено в прокуратурата с цел пълно разнищване на случая. Който и друг в министерството да е замесен по някакъв начин или да е знаел какво се случва, ще си понесе своите наказания и лично от мен ще бъде даден на прокуратурата. Считам, че тези действия не са случайни.

Служителите, които стоят зад тези действия, не са на по една, две или пет години. Считам, че това е продължение по действията за уронване на престижа ми", посочи Боил Банов, като уточни, че до момента по документи има данни за участието на двама души в описаните от него действия. 


"На призивите на БСП за оставка не виждам какво да отговарям. Ако съм за оставка, аз ще си тръгна, няма да чакам някой да ми иска оставката. На тях това им е работата. Виждам, че онзи ден, че нахокаха евродепутатката си, че не върши много работа и тя веднага се активизира.

Целият сценарий беше да ми се вземе главата много по-рано. Моята глава е здрава, карловска глава и трудно пада", каза още Боил Банов.

С тази си реплика министър Боил Банов уверено тръгна по пътя на Цветанов, прогнозира Епицентър.бг

Станете почитател на Класа