Кога ще има смисъл от разцепление на БСП?

Не мисля, че има разцепление в БСП. Вот, който да раздели гласовете на парламентарната група, се случва доста рядко. Случаят с избора на Сотир Цацаров за председател на Aнтикорупционната комисия е много специфичен - той е част от дълга поредица от събития, на които беше посветен много сериозен обществен интерес. В този ред на мисли беше нормално в рамките на една политическа сила да има доста различни мнения в оценката на самия Цацаров. 

Това каза за БНР политологът Борис Попиванов. Той не се съгласи със заявеното от Красимир Янков пред БНР, че може да се стигне до разцепление на партията през следващите месеци:

„Не вярвам да се стигне до разцепление. За да се стигне, трябва да има няколко ясни предпоставки. Едното е цялостна алтернативна линия, изработена и наложена в общественото мнение, за развитието на БСП оттук нататък. Линията, която засяга въпроса: „Дали спазваме изцяло устава“, не може да бъде обществен проблем. Това е вътрешнопартиен проблем... Заедно с това трябва да имат и консолидация около някакъв лидер, понеже все пак трябва да има едно лице, което да въплъщава в максимална степен този тип недоволство. Трябва да имат и достатъчен брой фигури, които са готови на една дългогодишна линия на борба в обществото - в една сложна, изострена конкуренцията да убедят българските граждани, че една по-добра, по-силна, по-убедителна опозиция от БСП е възможна. Ако всички тези предпоставки започнем да ги виждаме, тогава бихме могли да говорим, че има смисъл от разцепление на БСП“.

Каква опозиция е БСП

„БСП, според мен, стига до момента, в който изчерпва възможността за парламентарен ефект от своите опозиционни действия. Това не означава напускане на парламента, но трябва да бъде съчетана парламентарната опозиционна дейност с други опозиционни дейности, така че да се упражнява максимален натиск върху управлението и да може да се действа за спечелване на общественото мнение, понеже общественото мнение продължава да бъде донякъде скептично относно волята на БСП да донесе реална промяна в обществото“.

Прекият избор на лидер на партията се превръща във въпрос, който интересува преди всичко вътрешните кръгове, свързани с темата, смята Попиванов.

Подкрепата на БСП за Мая Манолова - решаваща

„Мая Манолова беше най-силната опозиционна кандидатура за кмет на София, откакто съществува ГЕРБ на софийската политическа сцена. Подкрепата на БСП, според мен, беше решаваща, без да изчерпва естествено вота за нея. В този смисъл, това съчетание между партиен вот за Мая Манолова и наличието на групи избиратели, които търсят алтернатива чрез подобно лице, трябва да бъде водещото, ако Манолова смята, че има политическо бъдеще оттук нататък“.

Манолова би била успешна, ако успее да представи собствената си позиция като разширяване на социалното, лявото, в България, а не като алтернатива на БСП, убеден е експертът.

Относно изследването на „Алфа рисърч“ за общественото доверие към политиците

„Това изследване в много висока степен подсказва застой, липса на развитие, самозатваряне на българите в много малки общности. Изследването сочи високи нива на доверие в най-близките хора само и много ниски нива на доверие в институциите като цяло, в държавата… Пореден тревожен симптом по отношение на цялата политическа класа, на способността ѝ да излъчи някакъв тип обединяващо национално послание. Затъваме в една и съща стагнация, на което се опасявам, че приближаващата европейска рецесия би могла да се отрази допълнително негативно, без да имаме някакъв мобилизационен проект“.

Има ли място за нов играч?

„Голяма част на българските избиратели търсят нещо ново, политическа перспектива, но е много трудно, без да сме стигнали до реална изборна ситуация, да можем да преценим дали авансовите проценти на доверие към новосфоримрани субекти ще може да се трансформират в реални гласове. Засега за мен е много трудно да коментирам Слави Трифонов. Неговите собствени бъдещи действия, хората, с които ще се заобиколи, позицията, която ще изразява, ще се отразят доста върху облика, който той ще има“

Станете почитател на Класа