"Алфа рисърч": Президентът Радев с 48% одобрение, премиерът Борисов - с 30%

Правителството, след месеци на негативен тренд в оценките, възвръща в края на годината част от загубените позиции

 

Регулярният мониторинг на обществените нагласи на Алфа Рисърч показва, че 2019 г. завършва с няколко негативи за управляващите - пробойни в имиджа, недоволство и протести в сфери, в които от години се трупат проблеми, изострена критичност към предложения в социалната система и здравеопазването, засягащи интересите на широки групи.

Това показва проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 5 – 12 декември 2019 г.

Същевременно липсата на силно лидерство, на убедителни решения в най-проблемните сфери и на разминаването между декларации и реално поведение на опозицията по теми, в които би могла да покаже реални алтернативи, не ѝ позволяват да оползотвори тези негативи, нито електорално, нито рейтингово.

На този фон най-силната политическа фигура извън управляващите продължава да бъде президентът Румен Радев.

За втори път обаче, след изразеното от него несъгласие с покупката на самолетите F-16 в края на миналата година, личният му рейтинг пада под 50 на сто (48% одобрение срещу 15% неодобрение).

Две основни причини биха могли да се крият зад този спад

- първо, липсата на категорична и лидираща позиция във външната политика, където президентът по принцип има силна роля и

- второ, изострянето на конфронтацията с изпълнителната власт, което не се толерира от общественото мнение, очакващо от държавния глава аргументиран дебат по стратегически въпроси, а не съображения по текущата конюнктура.

Правителството, след месеци на негативен тренд в оценките, възвръща в края на годината част от загубените позиции.

Положителните мнения нарастват от 13% в началото до 19 на сто в края на годината, а отрицателните спадат с десет пункта – от 51% до 41%.

Премиерът Бойко Борисов също неутрализира част от недоверието към себе си и личният му рейтинг в края на 2019-та е 30% одобрение срещу 39% неодобрение.

Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 5 - 12 декември 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1017 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

 

 

Станете почитател на Класа