Парламентът сложи край на политическото номадство

Райко Байчев

Парламентът забрани политическото номадство. Със 157 гласа „за“, 24 „против“ и 18 „въздържали се“ депутатите вчера подкрепиха предложението на „Атака“ прехвърлянето на депутати от една парламентарна група (ПГ) в друга да бъде забранено. Това стана при гласуването на Правилника за организацията и дейността на 41-вото Народно събрание.
Оттук нататък всеки депутат, напуснал или изключен от парламентарна група, става независим и не може да бъде приет за член на друга ПГ. Независимите депутати не могат да образуват нови парламентарни групи, реши още парламентът. Партиите пък могат да повтарят само името, с което са регистрирани в ЦИК. Парламентът забрани и сливането и разделянето на съществуващи парламентарни групи.

Сътрудници на ДС - отрязани от ръководни постове

Депутатите, които са сътрудничили на Държавна сигурност, няма да могат да заемат ръководни постове в парламента, да оглавяват комисии и да бъдат част от международни делегации. Това решиха още вчера народните представители, приемайки предложение на Синята коалиция. Против гласуваха БСП и ДПС. Така Божидар Димитров от ГЕРБ изгуби възможността да оглави културната комисия, но коментира, че не се чувства дискриминиран. „Предпочитам да съм тих и скромен депутат“, каза по този повод проф. Димитров.
Парламентът вчера поряза и гласуването с чужди карти. Беше прието предложение председателят на НС да може след гласуване да изисква от секретарите на парламента информация за гласуването с чужди карти.

Комисията за контрол на ДАНС ще е на паритетен принцип

Разпределението на депутатите в комисията за контрол на ДАНС ще е на паритетен принцип, реши още парламентът вчера със 138 гласа „за“, 15 „против“ и 47 „въздържали се“. Така комисията ще се състои от 6-има души – по един от всяка партия. Председателството пък ще се извършва на ротационен принцип.
Окончателно комисиите в 41-вото НС ще бъдат 17 – с 8 по-малко от тези в миналия парламент. Депутатите приеха и декларация за основните приоритети на 41-вото Народно събрание. Мая Манолова от Коалиция за България възрази остро, казвайки, че приемането на декларацията е минало без почти никакъв дебат.


Бойко Борисов представя днес кабинета на президента

Днес Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, ще представи на президента Георги Първанов структурата и състава на кабинета.
На 27 юли парламентът трябва да гласува новото правителство, което не е коалиционно.
ГЕРБ разполага със 116 депутати, но „Атака“, РЗС и Синята коалиция обявиха, че ще подкрепят Борисов.

Станете почитател на Класа