България ще е най-губещата страна в ЕС от "Зелената сделка"

България ще е най-губещата страна членка на ЕС от така наречената "Зелена сделка" на новата Европейска комисия. Страната ни спешно трябва да поиска особен статут по отношение на новите екологични изисквания, които Брюксел ще налага, заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Темата беше обсъдена от синдикатите, бизнеса и вицепремиера Томислав Дончев.

"То не е сделка за мен, тъй като ние в тази сделка не получаваме нищо, което да е реципрочно на това, което биха искали да поемем като негативи. Това, което чухме от министъра на енергетиката, е, че до 2030 година, за да може България да изпълни съответните изисквания, най-вероятно ще са нужни около 25 милиарда евро, в това число и новата атомна централа, която се оценява на около 10 милиарда евро".

Губещи у нас от новите европейски политики ще

Той отрече с бизнеса да е договорено увеличаване на часовете извънреден труд от 150 на 300 в рамките на година.

"Няма такова споразумение. Нямаме договорка изобщо в тази посока. Ние сме доказали с конкретни разчети, че нашите правни норми в момента са в нарушение на Конвенцията на Международната организация на труда (МОТ), с други думи позволяват повече извънреден труд", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Европейската комисия (ЕК) представи своя план за привеждане на икономиката на Европейския съюз (ЕС) в съответствие с нуждите на планетата в средата на декември 2019 година, като наложи по-строги ограничения по отношение на емисиите на парникови газове, промяна в данъчното облагане и създаване на нови правила за корпоративния свят.

С цел да бъде климатично неутрална до 2050 г., Европа може дори да промени начина, по който облага търговията с държави, които не отговарят на новите ѝ зелени критерии.

Ако т. нар. „Зелена сделка“ работи, защитниците ѝ казват, че инвестициите могат да доведат до трансформация, каквато не се е наблюдавала от близо половин век. Но съществуват рискове заради по-високите цели, повишавайки несигурността, разходите и напрежението в търговията.

Важно е да бъде дадено необходимото време, така че процесите да протекат плавно и да не пострада нито енергийният микс, нито миньорите и другите работещи в сектора. Така премиерът Бойко Борисов коментира в Брюксел новата „Зелена сделка“ на Европейския съюз, веднага, след като беше анонсирана.

 

 Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа