Красимир Каракачанов: Министерството на отбраната ежедневно има контакт с българските офицери в Ирак

"В Ирак има двама български военнослужещи, които са в мисия на НАТО, която е свързана с обучение на иракски военни. Тя ще бъде евакуира временно в съседна държава, докато се изясни ситуацията в страната", каза в БТВ „Тази сутрин“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който коментира напрежението в региона след убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

"Става въпрос за около 430 души, от които малко повече от половината са военни, а останалите – цивилни. Министерството на отбраната ежедневно има контакт с българските офицери. Към момента няма опасност за тяхната сигурност", допълни Каракачанов. 

Според него ответни действия срещу Америка единствено биха ескалирали конфликта.

"Големият проблем в региона е „Ислямска държава“. Тя беше победена, но ако получи вакуум, не съм убеден, че силите на иракската армия са достатъчни, за да удържат положението, на мнение е Каракачанов. Цялата ситуация с ядреното оръжие в Близкия изток е сериозен проблем. Иран от много години се стреми да придобие ядрено оръжие и това е публична тайна. Именно поради това са тези по-резки действие на американската страна и Израел, който е основен съюзник на САЩ в района на Близкия изток", каза още вицепремиерът.

"Повече от 100 години основното плашило в Сърбия е България. Ние никога не сме имали претенции към сръбски територии. Българското малцинство в Сърбия се оплакват от нарушаване на правата им, като пречките, които се налагат да учат. Условията, които са създадени, карат сънародниците ни да напускат територията на Сърбия. А може би целта е да се обезлюдят тези територии", коментира министърът на отбраната.

 

Станете почитател на Класа