Трима президенти и един премиер дават старт от "Златния рог" на газопровода „Турски поток“

 

След церемонията е предвидена и среща на българския премиер Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган.

Трима президенти и един премиер дават старт на  газопровода „Турски поток“ на 8 януари 2020 година в Истанбул.

На официална церемония  в конгресния център „Халич“, който се намира на "Златния рог", Путин, Ердоган, Вучич и Борисов ще застанат един до друг, за да ударят тържествения гонг  на първата отсечта на Транграничния газопровод, който ще отвежда руското синьо гориво под водите на Черно море, през Турция, България и Сърбия до разпределителен хъб край Виена, а от там до Централна Европа. 

Церемонията ще се ръководи лично от президента Ердоган, който е поканил персонално и високопоставените си гости.

След церемонията е предвидена среща на българския премиер с турския президент. Според турски медии Ердоган е поканил Борисов и на срещата му с Путин.


Първото трасе на газопровода, чиято лента ще бъде прерязана днес в 15.00 часа, е предназначено за турския пазар. Дължината му е 180 км. Морската част е с дължина 910 км. Газът се подава от компресорната станция  от руския град Анапа до Къйъкьой, където тръбите излизат на турския бряг.
Капацитетът му е 15,75 милиарда кубически метра годишно.

Същият капацитет е предвиден и за второто трасе - „Балкански поток“, който ще минава през България към Сърбия до Централна Европа. 

Очаква се то да бъде завършено до края на месец май, като обеща преди няколко дни премиерът Борисов.

„Турски поток“ смени замразения през декември 2014 г. „Южен поток“.

Ердоган е подготвил специален подарък за руския президент Владимир Путин, който ще му връчи веднага след церемонията по откриване на газопровода – фототипно издание с повече от 100 000 документи от Османските архиви. Документите са свързани с руско-турските отношения, а изданието е с лично написано от Ердоган посвещение за руския президент Владимир Путин.

Чрез "Турски поток" България ще получава природен газ от Русия през Турция и няма да използва пътищата за доставка през Украйна и Румъния.

Постигнато е споразумение с руския концерн “Газпром” и в бъдеще руският газ ще бъде доставян до газов хъб на границата с Турция. Това ще спести на България транзитни такси в размер на 35 милиона евро годишно, които до този момент държавата е плащала на Румъния. По този начин цената на газа в България би могла да се понижи с 5 процента, смята енергийният министър Теменужка Петкова.

Според плановете, газопроводът ще доставя около 2,9 милиарда кубически метра газ годишно в България, което ще покрива почти изцяло нуждите на страната.

По думите на изпълнителния директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов, България е изградила 11-километрова връзка между националната си газопреносна мрежа и руския газопровод “Турски поток” на границата с Турция и е в готовност да поеме притока на газ. 

Досега България получаваше руски газ през тръби, преминаващи през Украйна и Румъния, а целта на новия газопровод е да се заобиколи именно Трансбалканския маршрут.

"Турски поток", подобно на планирания газопровод "Северен поток 2", предизвиква ожесточени спорове в международен план. "Северен поток 2" предвижда руският газ да бъде транспортиран през Балтийско море до Германия.

 

http://epicenter.bg/images/news/12020/thumbs/main_1578433088.jpg

САЩ наскоро наложиха санкции на всички компании, участващи в някой от двата проекта. Вашингтон оправда наказателните мерки с това, че така защитава интересите на Украйна като транзитна страна.

България обаче има други съображения. Българското правителство е убедило, по думите на премиера Борисов, американския президент, че газопровода през България е "Балкански поток" и през него няма да минава само руско гориво. Така София се надява, че няма да й бъдат наложени американските санкции върху трълите с руско гориво.

Сръбската част на "Турски поток" - 400-километровият газопровод „Газтранс“, който свързва системата за пренос на природен газ в страната с тези на България и Унгария“ е с капацитет 13,9 милиона кубически метра годишно. Най-ранна дата за завършване, финансиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровода България-Сърбия е в периода 2022-23.

След като завърши цялостното изграждане на необходимата инфраструктура и Брюксел финализира регулаторните аспекти на тръбопроводите със Сърбия и „Газпром“, максималното използване на капацитета на „Турски поток“ от 31,5 млрд. куб. м. ще бъде възможно до края на 2022 г..

Газопроводът ще улесни взаимовръзката на Югоизточна Европа чрез изграждането на капацитет от втори нит през България и Сърбия, проправяйки пътя на руския газ към Унгария. Повишената регионална взаимосвързаност може дори да улесни стесняването на разликите в цените.
"Турски поток“ ще отвори нов транзитен маршрут за руски газ към Европа, но Турция едва ли ще има много контрол над него, тъй като морската част на газопровода ще бъде контролирана от Русия, а Турция ще има само частичен контрол над морския участък на „Турски поток-2“.

Турските договори за внос включват забрана на местните компании да пренасят газ на други пазари.  Това означава, че на турските компании няма да бъде разрешено да препродават газ на други пазари в региона, дори ако турският вътрешен пазар се радва на свръхпредлагане".

Според експерти предстоящият период на световните газови пазари ще бъде белязан от излишък на втечнен природен газ. При този сценарий Русия ще положи усилия да гарантира сигурността в търсенето на доставките на газ.

 

 

 

Станете почитател на Класа