Очаквано: Марешки и Сидеров спасиха Бойко Борисов

Четвъртият вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов беше неуспешен. ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Атака“ и „Воля“ закрепиха управлението

 

 

 

Третото правителство на Бойко Борисов оцеля и при четвъртия вот на недоверие, внесен от БСП за провал в екологичната политика. Едва 102-ма народни представители – само от БСП и ДПС – гласуваха „за“ свалянето на правителството. Както и досега, „Обединени патриоти“, в това число и „Атака“, както и „Воля“ на Веселин Марешки, подкрепиха правителството.

Всички осем независими народни представители, в това число шестимата от „Атака“, гласуваха категорично „против“ вота на недоверие и останаха твърдо зад Бойко Борисов и неговото трето правителство, от което така или иначе са част със свои министри, зам.-министри, областни управители и други.

Макар и чрез парламентарна хватка и гласуване „въздържал се“, воля Бойко Борисов да остане на власт показаха и хората на Веселин Марешки. Вотът на недоверие изисква 121 народни представители да гласуват „за“, а гласовете „против“ и „въздържал се“ по същество не се различават, тъй като и при двата случая спасяват кабинета.

Нито един народен отделен представител, част от „Обединени патриоти“, „Атака“ или „Воля“ не показа различно мнение и не подкрепи искането на опозицията за сваляне на кабинета.

До този момент тройната коалиция, която твърдо стои зад правителството във важните гласувания, независимо от вътрешните си противоречия – ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ – успя да спаси този кабинет при три вота: за провал в здравеопазването, сигурността и корупцията. 104 от 121 необходими гласа на народни представители за сваляне на кабинета беше най-доброто, което засега опозицията успя да постигне.

 

„Управленско, а не природно бедствие"

 

 

„Водната криза в Перник, а вече и в други градове и села, нерегламентираните тонове боклук, внесени в България, както и опасните стойности на замърсения въздух, са пряка последица от безхаберието, некомпетентността  и корупцията в правителството „Борисов 3“. Кризата не е природно бедствие, тя е управленско бедствие”, каза по време на дебатите по вота на недоверие през миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова.

”Има нормативен и институционален хаос, създаден от правителството по темата за управлението на околната среда и водите. Това е предпоставка за безотговорност и най-доброто доказателство за това е случващото се в Перник, където видяхме как се прехвърля отговорността”, добави Нинова.

„Трето доказателство за провала на това управление са фактите. Официално 350 хиляди души в цялата страна са на режим на вода, но с периодичните спирания на водата в други градове и села, 500 хиляди са на режим на вода. В България сме на челни места по мръсен въздух и сме осъдени от Европейския съд по тази тема. Очакват се санкции, които ще плащате вие всички, уважаеми български граждани. Световната здравна организация в свой доклад пише за България, че 15 хил. души умират преждевременно от замърсения въздух”, аргументира се още тя.

„Цялото управление на ГЕРБ е криза, която сами създавате поради безхаберие, некомпетентност и корупция. Рисковете не са в природата и водопреносната мрежа. Правителството на Борисов вече е риск за България. Досега беше вредно, но вече е потенциално опасно. Всяка промяна към по-добро минава първо през неговата оставка“, обобщи лидерът на БСП.

„Липсата на вода в 21 век е достатъчно скандално и би трябвало да има оставка на правителството на следващия ден, след като това се случи.  Още по-изумителни обаче са обясненията на тази криза – след като ни обясниха, че хората нямат вода, дишат замърсен въздух и не знаят откъде са дошли боклуците пред вратата им заради сценарий на някакви тайни сили, които искат да бутнат правителството, то днес ни обясняват, че кризата вече е решена, защото е намерено ад хок решение по определения проблем на Перник“, добави от своя страна депутатът от БСП Крум Зарков по време на дебатите.

Зарков нарече циничен аргументът на управляващите, че правителството не трябва да си отива сега, защото това не е добър вариант в момент на криза. „Ами вашето правителство, уважаеми дами и господа, ни вкарва от криза в криза. Точно защото има криза, вашето правителство трябва да си отиде и да дойде такова, което не допуска такива кризи“, каза Зарков.

„Радвахте се, че отхвърлихте първия вот на недоверие за корупцията. А радвате ли се на констатацията на Transparency International от вчера, че България е най-корумпираната държава в ЕС? Вот на недоверие за здравеопазването – не мина, радвате се. А радвате ли се на начина, по който се източва Здравната каса за едно и също лекарство. Вот на недоверие за обществената сигурност – и той не мина, радвате ли се на новините всяка вечер, на предложенията, които правите в Наказателния кодекс, изправени пред собствената си безпомощност да осигурите елементарната сигурност на българските граждани?“, попита още Зарков.

„Вот на недоверие за околната среда и водите – стягате се и той да не мине, може да мине, може и да не мине. Сигурно е обаче, че вие сте абсолютно неспособни да разберете кризата, в която сте поставили българското общество, още повече – да я решите. Толкова сте се вкопчили в това да запазите властта, че вече не знаете защо я пазите“, заключи Зарков.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че в партията му са убедени във вредата, която управляващото мнозинство нанася на демокрацията и живота и здравето на всички български граждани. „Провалът на правителството на ГЕРБ в областта на околната среда и водите, а и в цялостната политика, е факт. Това е закономерният резултат от 10-годишно некадърно управление“, коментира Карадайъ.

 

„Пир по време на чума“

Според депутата от ГЕРБ Георги Марков БСП искали пир по време на чума, но управляващите нямало да позволят това. „Служебно правителство, това предлагате. Това е върхът на национална безотговорност. Да чака Перник служебни министри да си сменят секретарките, след това пиарките, да си намерят кабинетите, да си сложат портретите, да се запознаят защо е кризата, а след това да я решават. Това е пир по време на чума и ние няма да го допуснем. Искате да оставите България без парламент. Да няма, ако се наложи кой да промени бюджета. Да няма кой да пипне закона за водите. Искате президента да решава водната криза, който горкия, затова не е виновен“, коментира още Марков.

При разискването на вота „Воля“ не участва и обяви, че „ще си помисли“ как да гласува, но даде сигнали, че няма да подкрепи опозицията и за пореден път ще бъде заедно с управляващите. Същото направиха и от „Атака“, които се съсредоточиха не върху кризата с водата и боклуците, а върху предишни прегрешения на БСП и ДПС.

 

baricada.org

Станете почитател на Класа