РДФ отпадъци няма да минават през границата ни със Северна Македония

Границата ни със Северна Македония ще бъде затворена за РДФ отпадъци (RDF - Refuse Derived Fuel), обяви на връщане от Скопие министърът на околната среда Емил Димитров след работно посещение в западната ни съседка по покана на своя колега министър Насер Нуредини, предаде БНР.

Той обеща, че веднага, след като се прибере в София, ще издаде заповед, с която ще се забрани преминаването на РДФ отпадъци, като самата заповед ще влизе в сила от утре. "Ако има планиран внос за следващите два-три дни няма да ги спираме, за да не навредим на бизнеса, но като цяло в Северна Македония има решение на парламента по отношение на вноса на РДФ отпадъци и той е забранен", посочи Димитров.

 

РДФ отпадъци няма да минават през границата ни със Северна Македония

 

Той уточни, че ще има обмен на информацията с митническата агенция. 

Засилването на контрола ще се отнася за Калотина, Дунав мост, Видин и Русе, Варна Запад.

"Ще оставим Кулата за всеки случай, оттам да влизат, за да не пречим на световната търговия. Три дни преди това доставчиците ще се обаждат, ще се изготвят справки и ще се изпращат на националния координационен център", допълни Емил Димитров.

Димитров и Нуредини са се договорили  да не бъде допускан трансграничният превоз на РДФ отпадъци за изгаряне, с цел добив на енергия. Ще продължи сътрудничеството за задълбочаване на регионалния диалог в Западните Балкани по въпросите на опазването на околната среда, в това число и в рамките на Берлинския процес, който през тази година се съпредседателства от Република България и Република Северна Македония, уточняват от Министерство на околната среда и водите.

Според информацията на Националното радио по време на посещението в западната ни съседка е била направена и програмата на контактната група по повод срещата, която предстои по Присъединителния процес. "Знаете, че през есента в София ще има среща на върха, и премиерът Борисов и премиерът на Северна Македония ще бъдат нейни съпредседатели, за т.нар. "зелена сделка". Знаете, че екологията е трансграничен проблем - транзита на контейнери, подмяната им, подмяната на номера, всичко, което минава по балканския маршрут и Коридор номер 8", каза българският министър.

 

Ралица Пейчева

Станете почитател на Класа