Борисов: Ердоган не иска да се среща с Мицотакис. Среща в София няма да има

"Президентът Ердоган пожела да дойде в София, но няма желание да седне на масата на преговорите с гръцкия премиер Мицотакис. Щом е така, и аз нямам желание за срещата в петък", това заяви премиерът Борисов от Анкара след края на вечерята му с Ердоган. Борисов благодари на Ердоган, че "българите спят спокойно" и че Ердоган спазва европейските ангажименти по отношение на България.

 

Радвам се да посрещна Бойко Борисов, България е наш съсед и съюзник в НАТО. За последно се срещнахме през януари при откриването на Турски поток в Истанбул. Това каза Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция след среща с Бойко Борисов в Истанбул.  

"Приоритетната тема на днешните преговори бе ситуацията в Сирия. В тези рамки искам да поднеса съболезнования на семействата на загиналите военнослужещи. Благодаря на Борисов за солидарността. 1,5 млн. души напуснаха домовете си и са в Идлиб, чакат на границата.

Обсъдихме и безотговорността на някои страни членки на ЕС по този въпрос. Преди време бях казал, че ако няма справедлива подялба с бежанците ще отворя границите. Очакването ни този товар да бъде споделен не намери отговор. ЕС и днес продължава да прилага двоен стандарт.

Някои от най-видните страни в ЕС и днес критикуват отношението с бежанците. Къде е справедливата подялба на товара с бежанците, ние ли да го поемем? И без това похарчихме над 40 млрд. евро.

Обещахте че ще отпуснете 6 млрд. евро и тези пари нямаше да са към нашия бюджет, а към неправителствените организации. Сега казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. Кого залъгвате.

Ние тези пари вече не ги искаме. Ще намерим тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция. ЕС продължава да прилага двоен стандарт.

Бежанците и мигрантите са свободни да изберат друга страна, където биха искали да пребивават. Тук не става въпрос за локални закони, невъзможно е насилственото задържане на тези хора. Тези хора със своята свободна воля напускат нашата страна. Днес гръцките сили за сигурност убиха двама бежанци, а един е тежко ранен. Председателят на ЕС Шарл Мишел обяви, че ще посети гръцко-турската граница. По всяка вероятност ще стане свидетел на нечовешко отношение. Съветвам го да проследи това, което прави гръцката гранична охрана.

Искам да изразя задоволството от здравомислещата позиция на България под председателството на Борисов. С България имам превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността. То трябва да е пример за всички страни от ЕС. Турция е готова на сътрудничество с всички страни от Европа, които споделят това становище на сътрудничество. Искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов и неговата делегация и искам да ги поздравя за утрешния национален празник", каза още Ердоган. 

"Изказвам съболезнования на загиналите и техните семейства", каза Бойко Борисов. Той благодари за оказано от Турция съдействие с медицински материали за борба с коронавируса. 

"За едни маски, които имат филтри на тях дефицитът е голям. Със съдействието на Ердоган направихме връзка, за да може в следващите дни да могат да се попълнят тези, които харчим в момента. Приветствам желанието на Турция и Русия да намерят мирно решение и този смъртоносен конфликт в Сирия да намери дипломатическо решение. Стотици хиляди мигранти се насочват към нашите граници. Искам да благодаря, че турската страна спазва твърдо споразумението с ЕС. Това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно, така че го препотвърдихме този ангажимент.

Дотук добре. Положих много усилия да направим тристранна среща в София, да бъде в по-голям формат. Винаги съм разчитал на мъдростта на колегите. Получихме информация за убити мигранти, някои мои колеги не се сдържат да си пускат в мрежите становища. Президентът беше готов да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с Мицотакис, охлади моето желание да стане тази среща. Аз съм убеден, че рано или късно трябва да проведем такава среща. Още не всички сме узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава. Нито съм най-страхливия, нито най-плашливия. Само с разум, мир и дипломация, зачитайки интереса на другия.

Тази среща в София се надявам да я проведем по-скоро и по-добре. Благодаря на президента, че прие поканата, но и той ме разбра, че не може да мине тази среща без гръцкия колега. Г-н президент, наполовина свършихме работа, но при нашите отношения, които са за пример, може нещата да се получат", каза още Борисов.

Ердоган добави: Убийството на двама бежанци влоши още повече положението. Те нямат никакво уважение към международния закон за бежанците. Турция от 9 г. насам гледа тези бежанци, храни ги и сигурно си мисли че Турция ще поеме отговорност за още 19 г., но такъв процес вече няма, не съществува. Много ви благодаря. 

"Аз вярвам в добросъседството и съм оптимист, че ще намерим решение в следващите дни или седмици", каза Борисов.

След пресконференцията Ердоган изпрати Борисов до автомобила му. По път към колата Борисов каза: Аз съм дошъл, стиснали сме си ръцете. С теб имаме връзка. Жив и здрав.

 

 "24 часа", "Сега"

Станете почитател на Класа