Депутатите и министрите остават без заплати до края на извънредното положение

След дълги дебати в крайна сметка депутатите решиха да останат без заплати за периода на извънредното положение. Освен народните представители, членовете на Министерски съвет и ръководителите на държавните и изпълнителните агенции също остават без възнаграждения.

Решението беше прието единодушно от всички 170 депутати.

Предложението за него дойде от зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов, който го заяви от парламентарната трибуна. То предвижда възнагражденията на висшите държавни служители за периода от 1 април до края на извънредното положение (който засега е насрочен за 13 май) да бъдат сведени само до данъци и осигуровки.

Реалните заплати, които народните представители получават без удръжки ще отидат за дейностите по превенцията и лечението на заразата са COVID-19.

Според първоначалното предложение на депутатите от ГЕРБ заплатите на народните избраници трябваше да останат замразени на нивото си отпреди последната актуализация.

Сред другите предложения бяха това на "Воля" заплатите да се намалят на половина и това на БСП - заплатите да се оставят в размера, получавани от депутатите в края на 43-ото Народно събрание - 2976 лв. месечно.

Webcafe

Станете почитател на Класа