Радев иска публичен регистър за всички харчове около коронавируса

Президентът Румен Радев поиска да се създаде публичен регистър, на който да се посочват всички харчения на държавни средства за борба с коронавируса, се казва от съобщение на пресцентъра на държавния глава.

Радев разкритикува правителството за липсата на ясни действия в посока ограничаване на икономическите последици от епидемията за гражданите.

"Кризата с коронавируса вече предизвиква тежки социално-икономически последици. За да ограничат тяхното задълбочаване, европейските страни прилагат широк набор от мерки с ясното съзнание, че от тяхната структура, обхват и бързина на прилагане зависи благосъстоянието и прогреса на нацията. Месец и половина след въвеждане на извънредното положение, българското правителство все още не предлага ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ", коментира държавният глава.

Според него също така това контрастира на мащабното заделяне на публични средства в момента.

"За преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства, предстои тегленето на колосален заем. С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт получи изключителни правомощия да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Не трябва да забравяме обаче, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнес", допълва още той.

Това, според държавния глава, показва и необходимостта от ясни "механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства".

"Необходимо е да се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса при регулярна актуализация на разходите, критериите за одобряване и източниците на финансиране", заявява президентът.

Той също така призовава за забрана за финансиране с държавна помощ на офшорни фирми и на такива с дъщерни дружества, регистрирани в офшорни фирми.

"Подобни ограничения вече има в някои държави от ЕС, а в други въвеждането им е на дневен ред", посочва държавният глава.

Румен Радев предлага да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред.

"Да се заделят необходимите финанси, така че да не спира работата по тях през настоящата година. Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза. Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва?", завършва позицията на президента.

Станете почитател на Класа