Най-сигурният знак за края на тази криза? Политическият цирк започна отново...

По какво можете да познаете, че кризата с коронавируса върви към своя край? По отменените мерки? Не. По изменящата се крива на новите регистрирани случаи? Не. По миризмата агнешко печено и бира, носеща се във въздуха? Отново не.

Най-ясният признак, че ситуацията малко по малко започва да се оправя, е да видиш, че политиците ти отново се впускат в обичайните си вражди и джафкания.

Когато вирусът престане да бъде въпрос на здравни мерки, а се превърне във въпрос на политика, значи нещата вече са достатъчно спокойни. Все пак никой (освен най-големите перковци) не тръгва да реже клона, на който всички седим.

Някой ще каже, че политическите играчи у нас за цялото извънредно положение не спряха да се джафкат и да демонстрират презрението си едни към други, и това е факт. 

Но докато през по-голямата част от времето това бяха предимно спорове за различни предложения, учудващо въртящи се около реалната политика, то сега е време да се върнем към обичайното състояние на нещата - търсене на теми за пряка конфронтация и замеряне с политическо гуано.

Така че в момента правителството ни залива с брифинги, да не би някой да вземе да ги обвини в липса на прозрачност, а опозицията приготвя следващата си атака с обвинения в неадекватно управление.

Време е политиката да се върне в обичайното си състояние.

Управляващите ще се опитат да натрупат максимално много дивиденти от това, че България се разминава леко с коронавируса в сравнение с останалите европейски държави. Ще се предлагат мерки за стабилизиране на икономиката, ще се показват успешни примери, и т.н.

Подкрепата за мерките остана висока през цялото време на извънредното положение, макар и към края на мнозина всичко вече да им идваше вече нанагорно. Така че не се изненадвайте, ако изведнъж рейтингът на Борисов и ГЕРБ се повиши за известно време.

На свой ред, опозицията ще показва и преувеличава всички грешки, неадекватни действия и спорни моменти в решенията на правителството, опитвайки допълнително да ги раздуе. Спокойно можем да очакваме да се засили говоренето за нарасналата безработица (БСП на 1 май вече организираха "онлайн кампания" под мотото #РаботаиДоходи), за ненужната строгост на някои мерки, за липсата на достатъчно адекватен отговор пред предизвикателствата за икономиката и т.н.

Очертаващото се сериозно харчене на държавни пари за стабилизиране на икономиката също ще бъде арена на спорове - как се харчат, адекватно ли е всичко това, за чии фирми отиват парите, достатъчно прозрачен ли е целият този процес?

Вече станахме свидетели на подобен скандал, който дори коства главата на шефа на Българската банка за развитие, след като беше отпусната съмнителна помощ на дъщерна фирма с нищожен оборот. Та спокойно може да очакваме и нови примери. 

Разбира се, напълно нормално е да има подобни въпроси, когато става въпрос с разполагането на държавни пари, но доколко нещата ще опират именно до спазването на закона, и колко ще са опити да се намери слабо място? 

На това управляващите по стара и стриктно спазвана традиция ще отговарят с подхода, че всяка критика към тях е "клатене на правителството" и "всяване на несигурност". Или пък ще отвърнат с някоя контраатака срещу издънка на БСП, а такива не липсват, както показва нестабилната левица през последните години.

Кризата, както казват макиавелистки настроените хора, отваря море от възможности за способните, а сегашният случай вероятно няма да бъде изключение от това правило.

И това няма как да не размъти водата. Дали ще е достатъчно за смяна на позициите сред партиите в и извън парламента? Много вероятно е промени да има, но едва ли и по върха на тази класация. Трудно някои ще избута ГЕРБ от челото, поне при сегашната ситуация.

С други думи, съвсем спокойно може да очакваме в следващите 4-5 месеца да започнат да изскачат пак политически скандали, които малко от малко да засенчват коронавируса като основна тема.

Вятърът от кризата утихна и тръстиките започват малко по малко да се изправят в обичайното си положение. Време е политическият цирк да отвори отново.

Станете почитател на Класа