Парламентът заседава извънредно

Парламентът ще решава окончателно дали министърът на здравеопазването или правителството по предложение на здравния министър да има правомощията да обявява извънредна епидемична обстановка в страната, при ясно определени критерии

Народното събрание ще заседава извънредно, за да обсъди окончателните промени в Закона за здравето, с които се отменя извънредното положение след 13 май и се регламентира начинът за въвеждане на "извънредна епидемична обстановка".

Парламентът ще решава окончателно дали министърът на здравеопазването или правителството по предложение на здравния министър да има правомощията да обявява извънредна епидемична обстановка в страната, при ясно определени критерии. Новото обстоятелство с прехвърлена отговорност към кабинета е част от предложенията на ГЕРБ между двете четения на законопроекта, отбелязва БНР. 

От политическата сила предлагат още наполовина по-ниски цени на плажните принадлежности спрямо миналата година, а от коалиционните партньори ВМРО и НФСБ предлагат по-ниски концесионни такси, ваучери за почивки и чартъри, като част от антикризисните мерки в туризма.

БСП внесоха свои предложения за 9% ДДС за храни и лекарства и 725 лева еднократна помощ за безработни или за самонаети. Промените предвиждат противоепидемичните и някои социални и икономически мерки да действат два месеца след края на извънредното положение, т.е. до 13 юли, като мярката 60/40 да важи до 30 юни.

Очаква се да се подкрепят предложенията 60 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж, както и учебната година да завърши дистанционно, без външно оценяване за 4 и за 10 клас. Депутатите ще решават дали да има и нови правила за данъчните складове.

 

 

Станете почитател на Класа