ГЕРБ напусна залата за речта на президента, той отново поиска оставка

Със скандал започна новата сесия на Народното събрание. Депутатите от ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарната зала на Народното събрание точно преди началото на словото на президента Румен Радев. "Бягството няма да ви спаси от позор!", възмутено извика Радев от трибуната подир напускащите парламентаристи. Пред полупразната зала държавният глава напомни, че в миналото си обръщение към парламента е казал, че времето за промяна в страната неумолимо изтича и улицата може да помете статуквото.

Уважаеми народни представители, бягството няма да ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън. Разбира се и аз не съм във възторг, че съм в Народното събрание при тази обстановка, но както мен, така и вас българските граждани са ни избрали, за да ги представляваме и да решаваме техните проблеми и най-малкото да се изслушваме. Няма да коментирам това напускане, но то е показателно за липсата на диалог и защо хората днес са на улицата.

Обръщам се към вас, народните представители, защото в дълбоката морална и институционална криза, в растящата дистанция между граждани и управляващи, именно Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и за бъдещето на България.

Спомняте си, че точно преди една година от тази трибуна се обърнах към народа и Народното събрание. Очертах ситуацията в страната и проблемите, които раздират обществото ни: необузданата корупция, неефективното управление, концентрацията на властта и обществения ресурс в тесен кръг хора – водещо до задълбочаване на бедността, неравенствата и демографската криза, до западане на образованието и здравеопазването, до срив на институциите.

Посочих пътища за тяхното решаване, целящи засилване на гражданското участие и контрол върху управлението, укрепването на върховенството на закона, засилването на парламентарния контрол върху изпълнителната власт, повече прозрачност и отчетност в работата на институциите, укрепване на пряката демокрация, въвеждане на финансова децентрализация, подобряване на бизнес средата. Призовах парламента, като централен орган на държавната власт, към действия за постигане на тези важни за обществото ни цели.

Станете почитател на Класа