Христо Проданов: Целта на Борисов е купуване на политическо време, за да доизкара мандата си

„Призивът на президента вчера беше за мирен протест. Единственият, който може да носи политическа отговорност за агресията на протеста, е премиерът Бойко Борисов, защото агресията е следствие на неговата упоритост да не подаде оставка. В Конституцията, която той иска да променя, пише, че властта произтича от народа. И когато народът е на улицата и ти не подаваш оставка, е възможно да се стигне и до агресия." Това заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов пред БТВ.

Проданов припомни думите на президента от преди година, че ако продължи да се управлява по този начин, тоест парламентът да не контролира изпълнителната власт и изпълнителната власт да работи за определена група олигарси, се получава точно това: „Народът излиза срещу тази мутренска власт и тези олигарси, които задкулисно дърпат конците на управлението. Това, което в момента е най-адекватно да се случи, е оставка и нови избори. Правителството е натрупало твърде много негатив срещу себе си", обясни той.

„Това, което се случва в момента, участваме в цирка, наречен "борисовска Конституция", очевидно стана след като БСП, а и ДПС обявиха, че няма да участват в свикването на Велико Народно събрание. Целта на Борисов е купуване на политическо време, за да доизкара мандата си", каза Проданов. Социалистът обясни, че след събирането на 120-те подписа следват между два и пет месеца обсъждане, в които Борисов да изкара мандата си, и да избегне служебно правителство. „Това, което настояваме ние от БСП, е машинното гласуване, честни избори и оставка на правителството", заключи Проданов.

Иван Иванов: Това правителство трябва да си ходи, то е изчерпано

„Кой носи отговорност за допускане безредиците трябва да отговори министърът на вътрешните работи. Един министър си отиде само преди няколко седмици за подобно бездействие или действие. Основната отговорност за случващото се по площадите носят ГЕРБ, защото те не отговарят на исканията на протестиращите, а именно незабавна оставка на правителството и предсрочни избори. Това подклажда гнева на хората. Единственият мотив, който ги изкарва на улицата, е упорството на правителството." Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България" Иван Иванов пред НТВ.

Социалистът коментира, че това управление предизвиква хората да излязат на улицата. „ГЕРБ отказва да подаде оставка и продължава да лъже народа с неща като нова Конституция, с единствената цел да не подаде оставка. Това правителство трябва да си ходи, то е изчерпано." Иванов обясни, че ако днес управляващите заедно с премиера подадат оставка, ситуацията ще се успокои и напрежението ще изчезне.

„Ние считаме, че има тежка политическа, парламентарна и социално-икономическа криза и единственият изход от тази ситуация е незабавна оставка на правителството. БСП няма да участва в никакви договорки", каза Иван Иванов. Депутатът заяви, че партията отвътре е единна, всеки ще запази своето достойнство и няма да се поддаде на провокации.

„Ние ще представим своите платформи пред българските граждани и своята алтернатива за управление на държавата. Нека ГЕРБ да подадат оставка, да спрат да тормозят обществото и тогава народът ще е съгласен и доволен със служебния кабинет", заключи Иванов.

Станете почитател на Класа