Деница Сачева: Няма тема за оставката на Борисов

Не бих определила протестите като "гражданска война", няма идеология, отбеляза социалният министър

Няма тема за оставката на Борисов, но всички варианти са възможни, защото ситуацията е изключително динамична. Пред нас стоят важни задачи и първата е отвореният дебат за промени в Конституцията и темите, свързани с върховенството на закона, изборния кодекс, актуализацията на бюджета и приемането на бюджета за следващата година, посочи в предаването "Тази събота и неделя" по bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Темата за върховенството на закона няма да бъде решена с протести, а с диалог между всички партии. Това е тема, по която има нужда от общо национално съгласие", каза още тя.

"Не бих определила протестите като "гражданска война", няма идеология. Това е форма на граждански протест. Това което ме тревожи, е ескалацията на омразата - хората не смеят да си кажат "Добър ден"", коментира още Сачева.

Според нея тази ескалация ще бележи бъдещето политическо развитие на държавата. "Онези лидери, които не я спират, след това няма да могат да посадят нищо върху тази почва. На първо място това са "Отровното трио", на второ място е президента. Не се търси диалог, а точно обратното", заяви социалният министър.

Според Сачева нито един представител на българското правителство и на управляващата партия няма никакъв интерес и никога не е призовавал за кръв на протестите.

"Защо му е на правителството да организира това? Това са възмутителни спекулации. Как правим така, че да има активни провокации, къде са доказателствата за това?", попита тя.

Търпим негативи от ситуацията, но въпреки това се опитваме да правим всичко възможно за деескалация на напрежението, категорична беше Деница Сачева.

"Когато той (президентът, бел. ред.) влизаше в Народното събрание това беше ярка демонстрация, подобно нещо не се е случвало", каза още Сачева. 


Тя припомни, че на 2 септември Радев е излязъл от "Дондуков" 2 и е тръгнал към Народното събрание, обграден от хора с надписи: "Мутри вън!".

Във връзка с промяната на Конституцията тя посочи, че тепърва дебатът ще се развие. Не одобрява мнението на лидера на Воля и зам.-председател на Народното събрание, че няма смисъл да се чете проектът, внесен от ГЕРБ.

 

 

 

Станете почитател на Класа