Димитър Данчев към членовете на БСП: Пряката демокрация е много силен инструмент във вашите ръце

"Изборният ден започна по график в 7 ч. в 1140 секционни избирателни комисии по страната. В Централната комисия по провеждане на избора не са постъпили сигнали за неродности в изборния процес. Вече имаме частична информация от някои секционни избирателни комисии, че имат над 25% избирателна активност". Това каза Димитър Данчев, член на Централната комисия по провеждане на избора на председател на БСП. "Точният брой на социалистите, имащи право на глас ще стане ясен в края на изборния ден, когато избирателните комисии ще са отчели починалите, напусналите или отпадналите по някаква причина членове в последните дни след предаването на избирателните списъци", уточни той. По неговите думи, по предварителни данни, числото ще бъде около 80 хил.

Димитър Данчев към членовете на БСП: Пряката демокрация е много силен инструмент във вашите ръце 

 

 

 

Данчев подчерта, че единият от кандидатите се отказал няколко часа след отпечатването на бюлетините и затова името му ще присъства в тях. "Централната комисия е дала указания на секционните избирателни комисии да информират гласуващите социалисти за отпадналия кандидат и ако все пак има бюлетини пуснати  за него, да бъдат считани за недействителни", обясни социалистът. Това се случва и на държавни избори, когато има отказал се кандидат в деня на избора и няма да създаде проблем при отчитането на резултатите и гласуването, уверен е Димитър Данчев.  

Данчев разясни, че да е легитимен изборът, сългасно Устава на партията и правилата за избора, трябва да гласуват повече от 50%  от партийните членове, имащи право на глас, а за да бъде кандидатът избран на първи тур, трябва да е събрал гласовете на повече от 50% от всички гласували. "Ако това не се случи, ще се отиде на балотаж, в който ще участват двамата кандидати, получили най-голяма подкрепа на първи тур", добави той.

"Изборният ден за всички избирателни секции приключва в 19 ч. Броенето започва веднага, а в Централната комисия ще получим предварителна информация по електронен път, която веднага ще въведем. Когато имаме информация от всички избирателни комисии, ще можем да обявим първите резултати", каза още социалистът.

Димитър Данчев призова всички членове на БСП да излязат и да упражнят своето право на глас: "Пряката демокрация е един много силен инструмент във вашите ръце за определянето на политиката и бъдещето на партията."

Станете почитател на Класа