Контра на Цветанов: Русофилите правят партия

Национално движение „Русофили“, което е неправителствена обществена организация, обсъжда възможността да създаде и политически проект. Това стана ясно от съобщение на руската информационна агенция ТАСС.

 

Русофилите проведоха в събота общо събрание, на което беше приета нова стратегия за работата на движението и определени основните задачи за периода до 2024 г., допълва ТАСС.

Николай Малинов беше преизбран за председател на организацията, а в Националния й съвет влязоха 165 души, включително депутати от различни партии, видни дейци на Българската православна църква и различни обществени организации.

Новината за създаване на проруска партия идва седмица преди официалното учредяване на партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България". Днес пък инициативният комитет на бъдещата проамериканска и пронатовска партия начело с бившия втори в ГЕРБ ще представи част от лицата на партията и своите приоритети. Цветанов не веднъж обяви, че целта му е да противодейства на руското влияние в България.

"Национално движение „Русофили“ се ангажира с противодействие на всички опити за въвличане на България във враждебни действия спрямо Русия", това записаха в допълнение към Стратегията на движението делегатите на общото събрание на организацията. В стратегическия документ проблемът за мира и войната бе дефиниран като основен геополитически проблем.  В този смисъл организацията ще се стреми към повишаване на гражданската активност в името на един многополюсен свят.

 

 

„Нашата организация се ръководи от принципа на надпартийността и се опира на сътрудничеството в областта на културата. Културното русофилство не може да бъде нито ляво, нито дясно, нито либерално, затова не е случайно, че различни социологически проучвания показват, че около 80% от българите се определят като русофили“, заяви пред ТАСС Николай Малинов.

Той посочи, че през последните години са променили акцентите в своята работа. „Започнахме да издаваме книги, да провеждаме повече конкурси и фестивали, в които участват десетки хиляди. Само на форума на русофилите на езерото „Копринка“ край Стара Загора, който се провежда ежегодно, се събират традиционно между 15 и 20 хиляди души.

Работим за запазването на паметниците от героите от Руско-турската война (1877-1878 г.) и Втората световна война. Помагаме за развитието на програмата за изучаване на руски език. Подкрепяме диалога между представителите на България и Русия, акцентирайки върху сътрудничеството в културната сфера, стремейки се да осигурим баланс между обществено-политическата и културно-просветна работа, без да влизаме в зоната на партийно-политическата дейност“, обясни Малинов.

„Като експерт постоянно говоря за събитията в Москва, как трябва да се развиват отношенията между България и Русия. Вероятно това дразни силно някой“, каза той.

Малинов уточни, че партийно-политическият проект ще бъде реализиран до края на тази година, а новата организация ще се постарае да участват в предстоящите парламентарни избори, които трябва да се състоят през март.

Шефът на русофилите обаче уточни, че това за него ще бъде последен мандат начело на движението, който ще продължи до парламентарните избори. Малинов обяви, че той ще оглави политическия проект и не смята за редно да съвместява двата поста. Движението трябва да съхрани надпартийния си характер, подчерта председателят, който е и основател на НД "Русофили".

Въпреки политически мотивираната атака на прокуратурата срещу членове на организацията от края на 2019 г., резултатите от дейността на движение “Русофили” са забележителни, каза още Малинов. По неговите думи „силна е само тази държава, която пази своите завети, заветите на своите предци“. Русофилството произтича от историческите, културните и религиозните връзки между нашите два народа и в този смисъл русофобията е равнозначна на българофобия, смята Малинов. Той определи русофобията и като съвременен фашизъм и подчерта, че борбата срещу тази форма на насаждане на омраза остава от изключителна важност за българския народ.

Представяйки предложенията по Стратегията на НД „Русофили“ Юрий Борисов  –  ръководител на аналитичния център на организацията, обоснова необходимостта да се противодейства на всички опити за въвличане на България във враждебни действия срещу Русия. По неговите думи Движението не се стреми да противопоставя две страни, а напротив – цели постигане на хармония между Изтока и Запада. Във връзка с това е особено важно да се подчертае приносът на българската организация в изграждането на Международно движение на русофилите, отбеляза Борисов.

През новия си, вероятно кратък мандат, Николай Малинов ще работи със 7 зам.-председатели. Иван Таков и Юлиян Гошев ще бъдат първи-зам.председатели. Другите петима са: Ваня Добрева, Владимир Чучуев, Милен Чакъров, Станислав Станилов и Явор Нотев.

Делегатите утвърдиха 165-членния състав на Националния съвет, в който са имената на депутати като Александър Симов, Антон Кутев, Валентин Ламбев, Петър Кънев, Светла Бъчварова, Станислав Станилов, Явор Нотев; известни общественници като Валентин Вацев, Георг Спартански – кмет на Плевен, Галина Стоянова – кмет на Казанлък, митрополит Григорий Търновски, Старозагорският митрополит Киприян, ген. Димитър Шивиков, ген. Емил Миланов, ген. Златан Стойков, проф. Людмил Георгиев, проф. Нина Дюлгерова, проф. Светлана Шаренкова, Тихомир Стойчев, Христо Монов, Юрий Борисов, Георги Тодоров – кандидат за председател на БСП, и други.

Във връзка с епидемиологичната ситуация и мерките за неразпространение на коронавирусната инфекция присъствието на чуждестранни гости тази година беше ограничено, но приветствия изпратиха руският посланик в България Анатолий Макаров и ръководителят на Kомисията по международни отношения на Съвета на федерацията Константин Косачов, както и дългогодишни симпатизанти на Движението.

Връзките между българи и руснаци имат дълбоки корени, които нееднократно са проверени във времето, подчерта представителят на руския посланик в България.

В приветствието на Константин Косачов се казва, че през годините НД “Русофили”  се е превърнало в „мощна и влиятелна обществена сила, отстояваща идеалите на духовното единство, братство и сътрудничество на народите на Русия и България“. Свидетелство за това е връчването на орден „Дружба“ на председателя на „Русофили” Николай Малинов лично от руския президент Владимир Путин през 2019 година. “Убеден съм, че гласът на русофилите на България все по-силно ще звучи и на международно ниво“, отбелязва Косачов.

 

 

Миналата година руският президент Владимир Путин награди с орден "Дружба" председателя на българското Национално движение "Русофили" Николай Малинов, който в България бе обвинен в шпионаж в полза на Москва. 

По случай руския Ден на народното единство, който се чества на 4 ноември, Владимир Владимирович удостои редица чуждестранни граждани на церемония в Кремъл. Орден "Дружба" се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите. 

У нас поради тази причина избухна скандал, а главният прокурор Сотир Цацаров даде на Инспектората на ВСС съдията от спецсъда Андон Миталов, който е пуснал русофил №1 в България Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития.

Според Цацаров това станало в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, както повелява законът, а направо се е обърнал към съда.

Малинов бе обвинен в шпионаж през септември 2019 г., след като бе арестуван за кратко на 9 септември. Разследващите твърдят, че той е събирал данни за две руски организации – "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. И двете са свързани с ген. Леонид Решетников, на когото ДАНС забрани да влиза у нас за десет години.

Станете почитател на Класа