Цветанов: Бойко Борисов няма да бъде следващият премиер на България

 

Бъдещата политическа партия „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов представи Инициативния си комитет. В НДК се събраха 89 души, сред които бивши членове на ГЕРБ, спортисти, бизнесмени и общественици. Водещ на събитието бе Виктор Серафимов от Евроатлантическия център за сигурност.

 

 

Това правителство е изчерпало доверието за политиките, които прави днес. Разбира се, че всяко правителство има своя министър-председател и виждате, че желанието на демократичната общност е за оставка на премиера Борисов, което автоматично дава един много ясен знак, че в един следващ управленски мандат, независимо каква ще бъде конфигурацията на политическите сили, би могло да се направи кабинет и е ясно отсега, че поне един човек няма да бъде министър-председател и това е Бойко Борисов. Това сподели пред журналисти след края на представянето на своята Републиканци за България лидерът ѝ Цветан Цветанов.

Цветанов потвърди, че ще управлява с всяка политическа формация, която ясно се придържа към евроатлантическата посока.

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов представи инициативния комитет за учредяване на новата си партия „Републиканци за България“.


В състава на 89-членния инициативен комитет, който днес взе решение да учреди новата партия, влизат бившият председател на парламентарната комисия по външни работи Джема Грозданова, журналистът от БНТ Горан Благоев и известният щангист Благой Благоев.


Сред учредителите са и братя Вълневи от Чикаго, които добиха популярност като собственици на телевизия Би Ай Ти, обяви Цветанов.


Той позиционира проекта си в център-дясно, обяви за приоритет евроатлантическата посока на развитие на страната и увери, че новата партия няма да е лидерска, няма да е концентрирана около един човек, „както е било досега в политическите проекти в България“.


„Един проект, който трябва да отстоява евроатлантическите ценности, евроатлантическата посока, един проект, който да даде възможност за многообразието, което имаме в България, на етносите, които имаме в страната ни - да бъдем заедно и да няма това противопоставяне, което наблюдавах през всичките тези години, участвайки активно в политиката“, заяви Цветан Цветанов.

В учредителната декларация, прочетена от Горан Благоев, се посочва, че „сега България се управлява без ясна визия за дългосрочно развитие“ и се призовава за „спиране на противопоставянето и търсене на диалогичност“.

Учредяването на партията е предвидено за следващата седмица – на 27 септември.

Стремим се да имаме енергийна независимост и всичко, което е свързано с приятелството с нашите съседи и да бъдем един лидер в региона и всеки един, който стои зад тези цели, би могъл да бъде наш партньор, допълни той.

"Всичко зависи от разговорите, които могат да бъдат водени след приключването на едни парламентарни избори. В момента нашата цел е да дадем възможността перспектива и хоризонт на страната ни с хора, които са от демократичната общност и които са в център-дясно, но виждате, че тези ценности като евроатлантическите вече отстъпват от дневния ред на политиците", подчерта Цветанов.

Седмица преди учредителния форум на партията Републиканци за България, Цветан Цветанов представи Инициативния комитет за новия политически проект, съобщава "Труд". "Интелектът и това, което всеки един трябва да дава, е това, което всеки един трябва да даде на обществото", заяви Цветанов.
 

Станете почитател на Класа