Георги Свиленски: Виждаме мотивите на нашите вотове на недоверие в доклада на Европейската комисия

„Притеснява ме четенето на доклада на Европейската комисия по този начин от управляващите - чухме, че всичко е наред, че този доклад не касае България, а касае поредица от държави и навсякъде било така. Но фактите са други. Ние два пъти искахме вот на недоверие по тема корупция с мотивите, които ги има сега в доклада.

Имам чувството, че докладът е преписал нашите мотиви от двата вота на недоверие." Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски пред БНТ. Той припомни, че 80% от българските граждани твърдят, че има корумпирано управление, а 50% от бизнеса твърди, че участва в нагласени обществени поръчки.

Свиленски подчерта, че това са факти, написани в доклада, и няма как управляващите да ги опровергаят.
Не се радваме на тези доклади, защото те са притеснителни за България. От тези доклади няма да страда само правителството, от такива доклади страда държавата и всички български граждани, защото следващата стъпка е спирането на европейските средства. Вчера в своя резолюция Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент каза, че в България управляващи дават на приближени фирми европейските средства. Че къщите за гости са направени от приближени на управляващите. Че се краде от обществени поръчки. Това ни притеснява, няма как да ни радва. Ние искаме хората да не трябва да протестират - да се приберат по домовете си, да работят, да изкарват пари. Но това може да го направи само Борисов като подаде своята оставка. Защото хората протестират срещу това - срещу корупцията, срещу това, което пише в тези доклади", каза още социалистът.

По неговите думи БСП е до протестиращите и ги подкрепя, но не трябва да оглавява протеста. „Протестът събира хора от целия политически спектър. След оставката на Борисов и на Гешев ще дойде времето на политическите партии - да кажат какво смятат да правят с управлението на държавата", уточни Свиленски.

„Не приемам действията на тези колеги, които, напускайки парламентарната група на БСП, не напуснаха парламента. Защото зад парламентарната група има гласове, които са дадени за парламентарната листа на БСП - те не са дадени за някои от тях като независими кандидати", категоричен е депутатът от левицата.

„Ще управляваме с тези, които не искат корупция, не искат да крадат от обществени поръчки, не искат да злоупотребяват с власт и искат да подкрепят нашата програма за развитие на България. Искаме здравеопазване, което не е търговия, искаме образование, искаме екология- подаваме ръка на всеки, който седне с тези приоритети да разговаря с нас, стига да не е част от мафиотското управление на държавата", завърши Георги Свиленски.

Станете почитател на Класа