БСП: Да се гласуват онлайн законите на страната е противоконституционно

„От сутринта имаме съмнения, че бяха вкарани депутати под карантина, за да осигурят кворум. След това при поименното гласуване по-късно бяха преброени депутати, които категорично са заявили, че не искат да бъдат броени, всеки момент се очаква мнозинството в парламента да приеме решение за дистанционно участие по електронен път в пленарните заседания на Народното събрание.” Това заяви говорителят на парламентарната група на „БСП за България“ Александър Симов на брифинг относно внесеното в последния момент от управляващите предложение за дистанционно участие в пленарните заседания на народни представители, поставени под карантина.

 

 

Според Симов това решение е вкарано в нарушение на правилника на парламента, защото в чл. 53 е написано, че не могат да се обсъждат въпроси, които не са включени в дневния ред.

„И най-важното:  в изключителни случаи председателят може да предложи промяна в дневния ред, но само в началото на заседанието. А това решение се вкарва в ранния следобед и по качеството на неговото изпълнение най-очевидно е писано на коляно“, обяви народният представител.

Александър Симов отправи сериозна критика към мнозинството в парламента като заяви, че предложението за дистанционно участие по електронен път в работата на Народното събрание противоречи на българската Конституция. „Там е записано, че депутатите трябва да гласуват лично и явно. В духа на Конституцията се предполага, че депутатите трябва да присъстват тук, на място, за да участват в работата на парламента“, бе категоричен Симов.

Социалистът посочи, че първият подпис под това предложение е на Даниела Дариткова , която на 4 ноември, преди два дни, казва следното: “Конституцията на България не позволява дистанционно провеждане на пленарни заседания“, припомни депутатът.

„На коя Дариткова да вярваме? На тази от 4 ноември, или на тази от 6 ноември, която вкарва решение, което противоречи на Конституцията?“, попита Александър Симов.

„ГЕРБ вкарват това решение, което противоречи на всички правила и закони, защото ГЕРБ спешно имат нужда да приемат бюджета, за да се закрепят на власт. Те не дават пари на хората, а взимат пари от тях, за да докретат до края на мандата си. В името на това са готови да погазват всички правила, всички закони.“, коментира говорителят на парламентарната група.

„Всеки ден се върши някакво нечовешко, нечувано посегателство спрямо правилата, законите и Конституцията. Очакваме след приемането на подобно решение, което противоречи на българската Конституция да карантинират парламентарната група на опозицията. Подобни неща са неприемливи и сега става ясно колко прави бяха хората, които казваха, че оставката е единственият път за някаква нормалност.“, завърши Александър Симов.

Станете почитател на Класа