Джамбазки - част от манипулативна мрежа за дезинформация, базирана в Брюксел

Според разследващи нашият евродепутат Ангел Джамбазки е част от координирана и манипулативна индийска мрежа за дезинформация, базирана в Брюксел.

 

Разследващите съобщиха, че мрежата съществува от 15 години и е създавала фалшиви медии, разпространявала е информация от несъществуващи мозъчни тръстове и дори от името на мъртви хора, предаде euractiv.bg.

Организаторите на кампанията за дезинформация, наречена от разследващите “индийските хроники“, са действали директно срещу евродепутати, като организирали пътувания до Кашмир, Бангладеш и Малдивите, създавали неформални работни групи в парламента, фалшиви дискусионни панели, както и  оказвали влияние върху работата на Европейската комисия.

Според EU Disinfo Lab – екипът, който стои зад разследването, целта е била разпространение на антипакистанска пропаганда и укрепване на индийските интереси в рамките на институциите на ЕС.

Новината идва след разследване на индийска дезинформационна кампания през миналата година, зад която се оказа, че стои базираната в  Делхи бизнес асоциация, Srivastava Group. Тя е отговорна за мрежата от 265 фалшиви медии в 65 държави, включително EP Today, фалшиво списание на Европейския парламент, което излиза в  Брюксел от 2006 г.

EP Today е служил като “меден съд“ за евродепутатите и други политици, за да публикуват своите възгледи, и по-специално възгледите, които обслужват индийските интереси в ЕС.

По-рано тази година EU Disinfo Lab поднови  разследването, след като се натъкна на “цяла мрежа от координирани акредитирани от ООН неправителствени организации, които насърчават индийските интереси и многократно критикуват Пакистан“.

Това доведе до откриването на фалшивата медийна организация в Брюксел – EU Chronicle, която на практика поела щафетата от EP Today след предишното разследване.

Изложени евродепутати

Разследващите казват, че EU Chronicle е “нова фалшива медия с фалшиви журналисти, за която се предполага, че отразява европейските въпроси, но която по същество предлага платформа за евродепутатите да подписват проиндийски статии”.

Изследванията показват, че за по-малко от шест месеца съществуване, 11 евродепутати от редица парламентарни групи са изготвили или одобрили становища на платформата.

Сред тях са евродепутатите от крайнодясната Идентичност и демокрация Джана Гансия, Доминик Билде, Тиери Мариани, Джули Лешанто и Вирджини Джорон; Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти Гжегож Тобишовски и Ришард Чарнецки; Фулвио Мартушело и Джузепе Милацо от ЕНП; и Марк Тарабела от С&Д.

Разследващият екип подчерта, че по-голямата част от темите, обхванати в статиите,  написани или одобрени от горепосочените членове на ЕП, са “много близки до теми от интерес за индийската държава“, като например отношението към малцинствата в Пакистан, ситуацията  е най-северния щат на Индия Джаму и Кашмир, както и нарастващото присъствие на Китай в света.

Освен това 9 от горепосочените 11 членове на Европарламента също взеха участие в пътуване до Джаму и Кашмир през октомври 2019 г., спонсорирано от Srivastava Group.

Според разследващите индийската група стои и зад няколко неформални европейски парламентарни групи, включително Форума за мир в Южна Азия, Приятели на Гилгит Балтистан и Приятели на Белочистан, като “създадени или председателствани от евродепутати, участващи в дейности, организирани от дизинформационната мрежа EU Chronicle“. Целта е ясна – прокарването на интересите на Индия в Брюксел.

Парламентарните въпроси към Европейската комисия също са изготвени от организация, посочена като “WESTT“ – Жени за икономически и социален мозъчен тръст, която работи в партньорство с Srivastava Group.

Измама с идентичност и възможен ли е режим на санкции?

Най-общо казано, някои тайни стратегии на кампанията по дезинформация в столицата на общността, включват материали на EU Observer и Economist, регистрацията на починали хора, които да присъстват на лобистки събития, а са мъртви от повече от пет години, както и изобретяването на “десетки“ журналистически идентичности, създавайки глобална мрежа от фалшиви медийни групи, чрез които да прокарват възгледите си.

От своя страна лабораторията на ЕС Disinfo,  която от месеци разследва най-новата индийска мрежа за дезинформация в Брюксел, очаква да види мерки за противодействие.

На първо място следователите посочват, че регулаторите на ЕС трябва да обмислят санкционен режим за участници, злоупотребяващи с международни институции, както и да проучат начините как в бъдеще да не се допускат злонамерени участници, които злоупотребяват с търсачките и възпроизвеждат едно и също съдържание стотици пъти.

В Плана си за действие и демокрация, представен миналата седмица, Европейската комисия предлага въвеждане на санкционен режим за чуждестранни участници, които се стремят да се намесват злонамерено в делата на блока.

Брюксел трябва да “разработи набор от инструменти за противодействие на чужда намеса и операции за влияние, включително нови инструменти, позволяващи налагане на санкции на извършителите“.

Заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова зае недвусмислена позиция за степента, в която трябва да бъдат наложени наказателни мерки за нечисти усилия за дезинформация в ЕС.

“Не трябва да оставаме пасивни, защото с течение на годините виждаме нарастващата тенденция за координирани и добре фокусирани и целенасочени дейности от злонамерени участници в чужбина“, заяви тя.

В контекста на протичащата в момента цифрова революция гражданите трябва да могат да правят избор в условия, позволяващи свободно изразяване на мнения и различаване на фактите от измислиците и даващи възможност на свободните медии и гражданското общество да участват в открит дебат, без злонамерена намеса. Предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, не са ограничени до неговите граници, затова всяко предприето от него действие ще има последици извън пределите му.

Мерките ще бъдат прилагани през целия мандат на настоящата Комисия. През 2023 г. — година преди изборите за Европейски парламент — Комисията ще направи преглед на изпълнението на плана за действие.

Станете почитател на Класа