Северна Македония паленето на българския флаг във Вевчани

Северна Македония паленето на българския флаг във Вевчани
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    16.01.2021
  • Share:

И президентът на република Северна Македония Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме по време на карнавал в град Вевчани в страната.

 

В публикация на страницата си във Facebook държавният глава определи акта като "недопустим" и "осъдителен".

 

"Между съседите е необходимо изграждането на доверие, разбиране и уважение", пише още Пендаровски във Facebook.

 

Подобна позиция зае и северномакедонското външно министерство, което публикува официално изявление по темата. Оттам критикуват самия акт като нещо, което накърнява репутацията на самия карнавал и на цялата страна.

 

"Вековната традиция не трябва да бъде застрашена от дейности, които омаловажават или обиждат нации, държави, особено нашите съседи. Осъждаме изгарянето на знамето на Република България по време на Карнавала във Вевчани, действие, което не само уврежда репутацията на Карнавала, но и репутацията на Република Северна Македония", се казва в позицията на македонското МВнР.

 

Самият карнавал във Вевчани се проведе въпреки разпорежданията на местните власти за спазване на мерките за ограничаване на пандемията от коронавируса.

 

Участниците в празненството все пак спазиха традицията си и преминаха по централната част на селото, като именно тогава се случи и запалването на българския флаг.

 

Според кмета на града Сашо Янкоски всички са имали вина за напрежението, но най-много полицията, която е изпратила прекалено много служители на реда, с което само е влошила ситуацията.

Станете почитател на Класа