Харалан Александров: БСП ще изгуби част от мощта си заради вътрешни рокади

Харалан Александров: БСП ще изгуби част от мощта си заради вътрешни рокади
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.02.2021
  • Share:

"Предизборната кампания няма да е фокусирана върху идеи" - това прогнозира социалният антрополог Харалан Александров. Той уточни, че очакванията му са двигател на кампанията да са силни емоции и страст, а не ценностни, идеологически или визионерски конструкции.

 

"Отдават се на тревогата на оцеляването в пандемията и на борбата за власт. Това са първични, много мощни тенденции, които в по-цивилизовани общества и в по-спокойни времена успяват да бъдат удържани. По всичко си личи, че ще премине в този дух. Много повече ще се апелира към страховете, гнева, разочарованието и чат пат към надеждата, но много по-малко към разума и към рационалното конструиране на бъдеще", сподели той пред БНР.

Александров даде пример, че открива това дори на езиково ниво, защото има вече партия, която съдържа в името си две повелителни изречения - "Изправи се! Мутри, вън!", което, според него, звучи заклинателно.

 

"Което означава, че апелира към емоцията и е много далеч от идеята за конструиране на бъдеще, което по необходимост е на езика на някакво експертно знание. Мисля, че имаме напускане на експертността и това не е изненадващо, предвид цялата криза на авторитетите и на модерната наука, която вярва в прогреса, управляемостта и в това, че можем да предвидим бъдещето, можем да го създадем и да го управляваме".

 

Според него твърдите партийни ядра са доста мобилизирани и битката ще бъда за разширяване на перифериите. Социалният антрополог прогнозира БСП да загуби част от партийната си енергия за вътрешни преподреждания.

"Тя изглежда като организация, която се бори да спечели избори и същевременно се бори със себе си".

 

По думите му няма нищо по-естествено от това след 10-годишно управление на ГЕРБ - да дойде БСП на власт.

 

Лидерството в ДПС има мистично-окултен оттенък, смята Александров.

"Имаме мъдрец - в лицето на Ахмед Доган, който се поизнася по отвъдно стратегическите въпроси. И много активно оперативно лидерство на терен".

Според него лидерството на Бойко Борисов е на "човека, който работи, строи и се бори срещу ентропията".

"Това му гарантира подкрепа, но ще видим как ще се реализира на бъдещи президентски избори".

В коментар за извънпарламентарните политически формации, Харалан Александров посочи "пасивното лидерство" на проекта на Слави Трифонов, който би могъл да се окаже основен печеливш от протестните събития в страната, но без да му се налага да ходи на площада.

 

"Демократична България" се е позиционирала като носител на прогреса, смята социалният антрополог:

"Това е тази наивна, оптимистична вяра, че прогресът ще се случи отвъд нас".

Александров определи патриотично-консервативното начало в политиката като много устойчиво и оцеляващо, защото културата ни е такава.

 

Според него е възможна бъдеща управляваща коалиция между БСП и ГЕРБ.

"Да се конституира територия на разговор, в която да се поставят важните въпроси за ценността и за морала - кое е допустимо и кое не е. Защото, ако затворим този разговор, и решим да не се караме, като не поставяме трудните въпроси за корупцията, за подмяната, за предателството на представителството, отказат да се дебатират тези въпроси води до огромно напрежение и разочарование. Което дава енергия на разрушителните революционни и разрушителни тенденции в обществото", завърши Александров.

Станете почитател на Класа