10 въпроса към Корнелия Нинова

10 въпроса към Корнелия Нинова
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.02.2021
  • Share:

 

Когато близки приятели на Р.Овч. настоятелно са го питали кой му е препоръчал Корнелия Нинова през 2005 г. за зам.-министър в мегаминистерството на икономиката и енергетиката в правителството на първата тройна коалиция, при това с ресор спецпродукция, ВПК, офсетни сделки и оръжейна търговия, Дългият инкасатор най-накрая признал: „Ченгетата!“. Разказвал ми го е човек, който е от най-близкия кръг на Р.Овч, приятел от близо 30 години с него, на когото след дълги кандърми Р.Овч. изплюва камъчето. Нито Станишев, нито Дългият инкасатор са познавали Нинова. А и как да я познават, след като тя става член на БСП през 2003 г., а две години по-късно вече е кандидат зам.-министър на икономиката и енергетиката, а на лансиращите я задкулисни шефове не могат да откажат нито Станишев, нито Овчаров.

Ето поне 10 въпроса и казуса, по които никой журналист не желае да пита Нинова:

 

 

1. Г-жо Корнелия Петрова Нинова, имате ли зависимости към задкулисни кръгове от бивши ченгета? Тези зависимости и ангажименти ли са в основата на определянето ви като зам.-министър, който отговаряше за много чувствителните сфери като оръжеен експорт, офсетни сделки, търговия със спецпродукция, търговски отношения с Москва в МИЕ в периода септември 2005 до март 2007? Коя е онази "невидима ръка" (но не по Адам Смит), която ви движеше нагоре и ви опазваше, вкл. при особено скандални провали?

 

2. Вие самата имате ли ангажименти към някоя от днешните тайни служби и ако да, то тези ангажименти поемани ли са през 90-те години, когато сте определена от част от висшата седесарска върхушка да ръководите приватизацията на "Техноимпекс" и управлението на "Техноимпортекспорт"?

 

3. Често подчертавате, че не сте била член на СДС. Всеки достатъчно информиран знае, че това е така - да, не сте била. Но защо никой не ви пита, а и вие не отговаряте, когато аз съм ви питал, била ли сте от квотата на т.н. "безпартийни седесари", онази много приближена на част от седесарската върхушка група на спешно привлечени отвън лица, които бяха оторизирани да се занимават с най-апетитната част по времето на управлението на ОДС - приватизацията? Чудно е защо никой днес не говори за тази част от вашата кариера. Ама било казано достатъчно, ми отговарят неуки хора, вкл. сред гербери-аватари, които пречат на партията ГЕРБ да бъде достатъчно мощно острие в дезавуирането и политическото елиминиране на крайно вредната за България и българите Корнелия Нинова.

 

4. Щадят ви, почти всички ви щадят, другарко Нинова, с много малки изключения (моя милост е сред тази малка група, която никога, по никакъв начин няма да се примири с вашето присъствие в политиката). Нека обясня в този контекст нещо много важно - разкриването на истинския облик на даден политик става като се събира, анализира и излага в синтезиран вид информация за неговото житие-битие през годините. Така хората разбират какви решения и с какви последици от тях е натоварена политическата "карма" на този или онзи политик. Политиката е процедура за вземане на решения. Анализът на този процес при всеки политик е много мощен метод да го "съблечеш", образно казано, да покажеш мисленето му, целите му, докъде може да стигне и има ли спирачки в мерзостта, например. Не случайно Гергов казваше, че въпросната "няма задна скорост". Това е страшно, то може да нанесе нечувани и невиждани беди на страната и народа ни. Да кажеш "стига сте ни занимавали с еди кой си казус за лицето Х", може да означава само две неща - или си много тъп, или си в завера, която трябва да щади съответното лице Х. Компраматериалите, които са изключително важна част от инструментариума за дезавуирането на истинския лик на един или друг политик, не се случват, откриват и анализират лесно. Не можете да очаквате един политик да приватизира по безобразен начин 10 предприятия, та да му ги припомняте по ред, за да не ѝ "доскучае" на публиката. В случая имаме пример на крайно гнусна, натоварена с множество доказателства за аморалност и неприемливи практики РМД приватизация, наречена от народния фолклор "разбойническо-ментърджийска приватизация". Нинова е участвала в такава РМД приватизация. Това няма как да бъде изоставено, при всеки разговор с нея, то трябва да бъде разнищвано и припомняно - ежемесечно, ежедневно, ежечасно дори. Защото точно тази приватизация е като ДНК-то на българското задкулисие. Защо мисля така ли? Вижте какви други въпроси би трябвало да й се задават и ще разберете.

 

5. Защо никой не я пита откъде са парите в размер на 70 000 $, с които е платена 10 % вноска по тази сделка. Нинова смята ли, че има каквото и да е основание да се кичи с определението "лидер на социална партия", след като е участвали в подобна сделка? Та РМД-то, на което е била главатар, е купило външнотърговското дружество за "жълти стотинки". Това е нещо, което българите не би трябвало да прощават - ограбването на труда им от комунистическата номенклатура и подставените им лица в някогашния СДС, които отдавна вече не са там. Въпросът, който никога не трябва да й се спестява е - морално ли е участието ви в тази приватизация, която собствената ви партия вече над 20 години определя като криминална и престъпна. Що за безобразие е никой да не задава този въпрос!

 

6. Корнелия Петрова, трябва да ви питат до откат вие протеже ли сте била на Александър Тасев, седесарски зам.-министър на търговията и туризма, както и на Христо Михайловски, с прякор "Зетя" (беше зет на първия в парламентарната република Йордан Соколов), също зам.-министър в същото министерство.

Отговорът е "да", точно това са ви подводниците, чрез които сте била инсталирана на тази позиция - да приватизирате едно от кредитабилното с пари по сметки и каси външнотърговско дружество. И понеже сте била особено доверена, са ви поверили и част от управлението на друго ВТД - "Техноимпортекспорт" се нарича! И понеже сте била особено близка до седесарските първенци и са ви възлагали големи надежди да свършите работата в приватизационните мушенгии, са трудоустроили и вашия съпруг в Борда на трето външнотърговско дружество - "Минералимпекс"! Та това са факти, които трябва да бъда припомняни всеки път, когато се появите, за да ръсите глупостите си публично, от телевизионните екрани.

 

7. Медийните събеседници на Нинова трябва да я питат и друго - редно ли е да сте изпълнителен директор на "Техноимпекс" и в същото време като шеф на РМД-то, което ще приватизира, да получавате пари за закупуването на акции от името на началника на Бюрото на външнотърговското дружество в Триполи, което е най-въшкаво с пари - близо 500 000 $ e имало само там. И на когото съпругата е касиер-счетоводител - пак там, в Триполи.

В телевизионно интервю твърдите, че дори онези 70 000 $ не били платени (по вече несъществуващата BIT). Тогава какво изобщо е платено, да попитам аз? А, да, "платени" са 630 000 $ с компенсаторни бонове! Та това е възможно най-дезавуиращия факт за истинската същност на един политик - да купуваш реални активи с хартийки, купени в пъти по-ниска цена. И след като си си надвил на масрафа, да се изтъпаниш и след 20 години да говориш колко лоша била приватизацията и как хората в България мизерствали. Това е чудовищно двуличие! И няма давност за него. Нищо друго не е нужно, само това е достатъчно да му се сложи неизтриваем "игнор" за участие в политиката на всеки политик, който си е позволил подобна мерзост! Представяте ли си човек, с подобни "таланти", да се докопа до министър-председателското място! Това ще е зла беда с национални размери!

 

8. Защо не се припомня на Корнелия Нинова, че беше отстранена като зам.-министър през 2007 г. заради съмнения за корупция. Да, тя е като тефлонизирана и се отърва, даже не я разследваха. И същите специалисти по политическото "тефлонизиране" я опазиха така, че да не изпадне от "фабриката за луксозни съдби" - съхраниха я, направиха я 2009 г. депутат и оттогава неотклонно аранжират нейното издигане, докато я инсталираха начело на БСП. Изпраха я, така да се каже в политически смисъл. Същински Стефан Софиянски в пола. Едно време Красимир Премянов обичаше да казва, че БСП е като стар влак - скърца, трака, друса, но винаги те доставя до желаната политическа "спирка". Та и с Нинова така. Тропосаха я на върха на БСП и оттам при тези способности за злодейства не ми се мисли какво още може да натвори.

 

9. Никой не задава въпрос на Корнелия Нинова за връзките ѝ с шефа на Службата за външно разузнаване на Русия. За познавачите е ясно, че основният оперативен ресурс на СВР е в политическото направление и "работи" с БСП на възможно най-високото равнище - директорът на службата Сергей Наришкин демонстрира особена близост с лидера на партията Корнелия Нинова, която е регистрирана дори на снимки. България не е неутрална страна. България е член на НАТО и стратегически съюзник на САЩ. В руската военна доктрина НАТО е посочена като враг, ерго недопустимо е подобна близост с главата на руското външнополитическо разузнаване от човек, който има теоретичен шанс да бъде премиер (пази, Боже).

 

10. Нито един журналист не е подготвен да зацепи Нинова по основния документ на БСП, т.н. "Визия за България". Не го познават, дори не са го чели, камо ли да са го анализирали, не са способни да проведат критичен разговор с Нинова по безбройните бездни в него. А във "Визия за България“ виждаме една еклектично, демагогско и крайно популистко ниво на анализ на много важни казуси. Какво откриваме в този текст? 1/3 от него е изпълнена с политически тези, с които БСП загуби парламентарните избори през март 2017 г., 1/3 са откровени глупости, а останалата 1/3 са пропагандни клишета от ретроградни прокомунистически опорки. С този документ се търси идеологическо ребрандиране на БСП под формата на заемане на взаимоизключващи се позиции. Това може да бъде описано като идеологическо джендърство, като опит за смяна на политическия пол. Или си социалист, или си консерватор, а в някои свои политически тези и послания, които са реализирани във "Визия за България" забелязваме, че БСП дори стига до позиции, които са опасно близо до националистическия социализъм (или националсоциализм). Една от най-стряскащите характеристики на "Визия за България" е, че е написана така, сякаш страната ни е вън от ЕС. Текстът е пълен с крайно ретроградни идеи и предложения, които имат силен потенциал за разбиване на национални консенсуси. 

 

 

Антон Тодоров, zonanews

Станете почитател на Класа