Зоран Заев: Преди членството в ЕС българският народ ще бъде вписан в македонската конституция

Зоран Заев: Преди членството в ЕС българският народ ще бъде вписан в македонската конституция
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.06.2021
  • Share:

Според македонския премиер решението трябва да е полезно и за двете страни, защото само тогава ще има успешна реализация

 

 

Македонската правителствена делегация в София е пристигнала с конкретно предложение за разрешаване на спора с България - каза българският премиер Стефан Янев, но все още не са представени подробности, цитират думите му скопският телевизионен канал “ТВ 24“ и Агенция "Фокус".

От своя страна Зоран Заев обеща да промени македонската конституция преди членството в ЕС и да включи българския народ в нея. Заев е категоричен - „Ако искаме да бъдем член на европейското семейство, трябва да имаме европейска конституция.“

Предложението, което Заев е поставил на масата днес пред служебния премиер на България, ще бъде разгледано тези дни. Според македонския премиер решението трябва да е полезно и за двете страни, защото само тогава ще има успешна реализация.

След срещата си двамата се споразумяха - че се отваря прозорец с възможности за решаване на откритите въпроси между двете страни, което ще проправи пътя към европейската перспектива на Северна Македония.

„От години политиката на България е ориентирана към силна подкрепа за европейската перспектива на Македония, Албания и други страни от Западните Балкани за членство в ЕС. Делегацията на Заев излезе с конкретно предложение, което ще разгледаме изчерпателно и професионално през следващите дни. Стигнахме до заключението, че в момента имаме възможност за работа по нерешените въпроси, за да изпълним споразумението за добросъседство от 2017 г. Нашият приоритет сега е да създадем атмосфера на доверие, приятелство и диалог, която да помогне на нашите експерти и политици да постигнат решение. В рамките на този диалог първо трябва да си решим проблемите, така че те да не се превръщат в проблеми на европейското семейство," цитира макенодският телевизионен канал думите на премиера Стефан Янев.

 

 

Станете почитател на Класа