Радев поставил тежък ултиматум на БСП на четири очи

Радев поставил тежък ултиматум на БСП на четири очи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.08.2021
  • Share:

Следва разум, мъдрост, спокойствие и отчитане на изпитания, пред които сме поставени. Ще положим максимални усилия за съставянето на кабинет и силно мнозинство.

 


Започна се: Нинова пред Радев: Ще опитам всичко за съставяне на кабинет


Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с президента Румен Радев, на която й бе връчен третият проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

"Днес ще се обърнем към партиите, с които искаме да разговаряме", заяви тя.

 


На въпрос дали БСП ще предложи служебното правителство за редовно, тя призна, че тази тема все още стои на дневен ред: "Ще го обсъдим с останалите колеги от другите партии. Ще видим какво ще се случи в следващите дни", каза Нинова. 

"Ние сме пред два избора - единият е да има редовен кабинет и мнозинство, които да взимат най-важните решения или отиваме на избори Ние имаме аргументи защо трябва да има правителство. Имаме платформата на първите разговори, която всъщност е политики. Това е основата", смята тя.

По думите й ще се говори за лица, които да са министри. "Ако имаме мисъл а държавата и за хората ще се разберем", заяви социалистката.
"Ограничени сме във времето, имаме 7-дневен срок, за да излъчим премиер. Това уточнихме и горе с президента. Трябва в следващия петък да дойдем с премиер, това го посочи и Радев", призна тя от разговорите им без журналисти.

"Ние излъчваме кабинет и носим отговорност за него. Дали ще е експертен или друг, ще решим партиите. Отговорността на Радев бе да връчи мандат", каза тя.

"Още преди седмица се опитахме да съставим с другите партии на протеста мнозинство. Предложихме да излъчим по двама души, които да седнат и да уточнят между първо и второ четене какво решаваме при промените в бюджета и това да е първа стъпка за договорка. Вижте какво се случи вчера. Имаше до следобед над 60 предложени, все разнородни", добави социалистката. 

По думите й има риск актуализацията да не събере мнозинство.

"Обвързваме подкрепата на бюджета с евентуална подкрепа за следващо правителство", призна тя.

Според нея дълбочината в политиката е консенсус по съществените въпроси, а не за личности. "При първите преговори някои от партиите предложихме срочен кабинет. Това и сега стои като отворен въпрос", каза Нинова. 
"Каквото и да направим през следващите дни, в четвъртък ще съберем Националния съвет и коалиционните партньори. За да стане това обаче искаме първо да говорим с всички партии и да кажем пред останалите членове на коалицията какво сме свършили", добави тя и обеща да държи в течение цялата общественост за всичко, което се случва. 

"В такива сложни моменти започват всякакви манипулации, слухове, клюки и злоупотреба с информация, които пречат на процесите. Народът трябва да знае кой за какво настоява и за какво претендира. После всеки ще носи отговорност за действията си", завърши Нинова.

Стана ясно, че именно Столетницата ще получи последният шанс за съставяне на кабинет от държавния глава, представители на останалите формации разкриха позицията си по темата. 

Според депутатите от ГЕРБ Радев връща жест на Нинова, че го е издигнала за президент, но така показва, че не иска да има редовно правителство, а театрално гледа отстрани.

Христо Иванов също е скептичен, че ще има редовен кабинет. По думите му ДБ е в силен контраст на тема политики с БСП и не би се коалирала с нея, но все пак колективният орган на партията ще вземе окончателното решение. 

От ИБГНИ обаче пък казаха, че са готови за разговори и диалог. Адв. Николай Хаджигенов обаче призна, че е скептичен, че ще се състави правителство в рамките на това Народно събрание.

Станете почитател на Класа