Йорданка Фандъкова е без конкуренция в столицата

Александър Сивилов

Кандидатът на ГЕРБ за столичен кмет Йорданка Фандъкова няма да има сериозна конкуренция на изборите. Това стана ясно от изследване на Центъра за анализи и маркетинг, което беше представено на пресконференция вчера. Според данните на социолозите 47,8% или над 400 хил. души биха гласували за кандидата на ГЕРБ, а 11,2% биха дали своя вот за Георги Кадиев от БСП.
„В изследването 51,3% от столичани твърдят, че със сигурност ще гласуват, но очакванията ни са този процент да бъде по-малък и пред урните да отидат между 350 - 400 хил. души от милион и половина регистрирани избиратели в София“, обясни социологът Юлий Павлов.
51,8% от столичани смятат, че за града е по-добре да бъде избран кмет от ГЕРБ. 43,7% от изследваните са посочили, че София се е променила към добро пред последните 4 години, а 43,2% смятат, че не се е променила съществено.
„Позицията на кмета на София е не по-малко важна от позицията на министър, включително в сферата на образованието“, коментира пред журналисти в Софийския университет Йорданка Фандъкова. Тя каза, че още не е определен нейният заместник за образователен министър, в случай че спечели поста на градоначалник.
Според проучването висок процент на безразличие от страна на избирателите – 41,2%, се наблюдава към кандидата на БСП за кметските избори Георги Кадиев.
Над 50% от десните симпатизанти смятат, че СДС и ДСБ трябва да издигнат собствени кандидатури за кметските избори.
В проучването си социолозите са поставили и хипотетичен въпрос колко биха спечелили СДС и ДСБ, ако се явят самостоятелно на изборите. Резултатите сочат, че сините ще получат 3,8%, а партията на Иван Костов - 1,9%. Социолозите твърдят, че отливът от десните партии се дължи на засилените позиции на ГЕРБ. Партията води и класацията за политик с най-високо доверие. Първите три места са заети съответно от Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Йорданка Фандъкова. 65,8% от изследваните граждани се доверяват на премиера. Министърът на вътрешните работи получава одобрение от 50,4% от столичани, а министърът на образованието, младежта и науката – на 45% от гражданите на София. На четвърта позиция е президентът Георги Първанов. В дъното на класацията остават бившият премиер Сергей Станишев, Иван Костов и Волен Сидеров. Недоверие към Станишев изпитват 79,9%, към Иван Костов - 75,9%, и към Волен Сидеров - 75,1%.

Станете почитател на Класа