ЕНП подкрепя Румяна Желева за еврокомисар

ЕНП подкрепя министъра на външните работи Румяна Желева за кандидат за еврокомисар. Това съобщиха вчера от пресцентъра на ГЕРБ. „Ще работим заедно с ГЕРБ за избирането на Румяна Желева и на Йорданка Фандъкова на двата важни поста – еврокомисар и кмет на София”, обяви генералният секретар на ЕНП Антонио Лопе по време на среща с министъра на образованието Йорданка Фандъкова в Брюксел. Той допълни, че след като ГЕРБ е спечелила убедително на последните два избора и има мнозинство в парламента и самостоятелно правителство, сега й предстои само да се спечелят кметското място в столицата и постът на еврокомисар за Румяна Желева.
„Така ГЕРБ ще има пълния цикъл да осъществи необходимата промяна, от която държавата се нуждае“, каза Лопес. Според него Вашингтон напълно одобрява политиката на ГЕРБ в борбата срещу корупцията и усилията на правителството като цяло.
Същевременно в новинарски сайтове се появи информация, че членове на Алианса на либералите и демократите в ЕП са започнали да организират съпротива срещу избирането на Желева. Те били за Меглена Кунева, сегашен еврокомисар от България, която защитава интересите на потребителите. Натискът бил насочен освен към либералите – ДПС и НДСВ - и към представителите на левицата.
„За пръв път чувам такова нещо. Въпросът не стои кой да е кандидатът от България, а дали има подкрепата на колегите си и познанията в сферата, в която ще работи. Решение за евентуална подкрепа и неподкрепа ще дойде, когато стане ясно какъв ресор ще поеме“, обясни пред „Класа“ евродепутатът от Коалиция за България Кристиян Вигенин.
Депутатите от ДПС, които членуват в Алианса на либералите и демократите, също не са взели решение.
„Още не сме обсъждали кандидатурата на г-жа Желева“, обясни пред „Класа“ Филиз Хюсменова, евродепутат от ДПС.
Кандидатурата на външния министър за еврокомисар по енергетиката беше обявена от самия премиер Бойко Борисов.
Въпрос на преговори е по кои въпроси ще отговаря и те се водят в момента. Зад Румяна Желева твърдо стоят 265 евродепутати от групата на Европейската народна партия - Европейски демократи (ЕНП). Важни може да се окажат гласовете на Групата на зелените - Европейски свободен алианс и Партията на консерваторите и реформистите, които по принцип не подкрепят инициативи на социалисти и либерали.

Станете почитател на Класа