Антон Кутев, депутат от БСП: Оттеглянето на Овчаров и Петков от ръководството на партията е задължително

- Г-н Кутев, имаше ли нужда от лидерското състезание на конгреса и партията спечели ли от него?
- Разбира се, че имаше нужда. Ние трябваше да сме наясно ще има ли лидер и кой е той. Няма по-легитимен орган от конгреса на партията и той даде в неделя своята ясна воля за това, кой трябва да ръководи БСП. Това беше абсолютно необходимо, за да спрем с междуличностните крамоли поне на този етап. Така че този избор беше абсолютно наложителен.

- Има ли вероятност решението да бъде атакувано юридически, защото веднага след заседанието в неделя се чуха подобни мнения от юристи в БСП?
- Няма възможност лидерът да бъде атакуван. Освен това аз не вярвам, че някой от юристите, свързани с БСП, ще тръгне да го прави. Надявам се, че в тези хора е останало нещо повече от обикновена амбиция, защото това е важно за партията. Ние всичките се борим за някаква кауза и ако се окаже, че тя не ни обединява, би било много лошо. Не бих препоръчал на никого от тези хора да се опитва да предприема атаки, още повече че съм абсолютно сигурен в неуспеха на такова начинание.

- Какво трябва да се направи оттук нататък, за да излезе партията от кризата?
- Първото, което трябва да стане, за да сме напълно наясно със ситуацията, е да се състави новото Изпълнително бюро. То трябва до огромна степен да бъде подновено и същевременно трябва да има представители на всички партийни поколения. На мен лично би ми се искало да има по-широко ветрило от мнения, защото безспорно в БСП има силни идейни течения и фигури, за които е по-добре да бъдат в бюрото. В крайна сметка основният проблем ще бъде след това дали ще го приеме пленумът – заседанието на Националния съвет.

- Очаквате ли да има проблеми при гласуването на новия състав на Изпълнителното бюро?
- Очаквам. Смятам, че то ще бъде прието с малко мнозинство и ще има много люти битки при приемането му. Ако се запази статуквото, бюрото ще бъде прието без проблеми, но задачата сега е да има промени и те ще нарушат баланса. Това ще доведе до силни проблеми за ръководството.
Очаквам много сериозна съпротива при приемането на новото ръководство на БСП.

- Това означава ли, че противоречията в БСП са вече прекалено дълбоки? В неделя се хвърляха оставки, може ли да очакваме разцепление?
- Моята гледна точка е, че възлите в БСП започват да се развързват. Естествено, това не може да стане без някои противоречия, но ние нямаме друг избор. Начинът, по който работихме последните два месеца, не може да продължи, ако продължи, това ще съсипе партията. Прекалено много и дълго задържахме настрани различни процеси. Дойде времето, когато е по-добре ударно да се развържат възлите, за да можем да работим поне още две години.

- В доклада си Сергей Станишев даде негативна оценка на Румен Петков и Румен Овчаров. Означава ли, че те задължително трябва да се оттеглят?
- Дали ще се оттеглят от управлението на партията, ще прецени самият председател. Моето мнение е, че би било полезно те да минат на заден план. Насъбраната срещу тях енергия в обществото е критична. В този случай това е една от жертвите, които трябва да се дадат в рамките на партията, за да може всички да продължат нататък. Би било добре да не участват в бюрото, защото акумулират прекалено много отрицателна енергия сред хората. Чувствителността към тях автоматично пренася негативите върху партията. Тук не става дума за междуличностни конфликти, а за това, от какво има интерес и полза БСП.

- Каква е общата ви оценка за заседанието на конгреса? Добре ли ще се отрази то на БСП?
- Очаквах да бъде много по-драматичен. За първи път водя борба от позицията на статуквото и за запазването на човек. Досега винаги съм бил сред революционно настроените. За мен беше много трудна тази битка. Хубавото е, че на практика нямаше изненади. Всичко беше очаквано. Конгресът беше добра крачка във вярната посока, но е само първата. Има още много да се направи, за да се стигне до истинско обновяване на партията. Очаквам то да продължи още поне две години. Залогът за БСП в момента е 2011 година. Новият управленски екип ще издържи дотогава, но от това, дали ще се справи на кметските избори, зависи цялата БСП.

Интервюто взе Александър Сивилов

Станете почитател на Класа