62% от българите одобряват работата на кабинета

През последния месец добрите оценки за работата на правителството нарастват с 11% и в момента възлизат на 62%. Това сочат данните от социологическо изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), което беше оповестено вчера. Непосредствено след формирането на кабинета подкрепата за правителството е била 54%. За сравнение социолозите посочват, че кабинетът „Сакскобургготски”, към който също имаше големи очаквания, на третия месец от мандата си се е ползвал с подкрепата на 54% от хората, правителството на Иван Костов е одобрявано от 53%, а това на Сергей Станишев – от 29%. В проучването се твърди, че 2/3 от трудово активните хора между 30 и 60 години са основните поддръжници на управлението.
Висок е делът на одобряващите работата на правителството жители на столицата (63%) и на големите градове (65%). Три четвърти от висшистите декларират подкрепа за кабинета и това е най-категоричният индикатор за висок и задължаващ кредит на доверие. В същото време с 5% се увеличават скептиците към възможностите на този кабинет и те стават 25%. Според социолозите това се дължи на факта, че оправданията на управляващите с работата на предишния кабинет вече губят сила.
През последните три месеца одобрението за дейността на премиера Бойко Борисов расте с 8 пункта и достига до 77%, съобщават още от НЦИОМ. За сравнение - одобрението към бившия премиер Сакскобургготски три месеца след поемането на властта възлиза на 68%, към Иван Костов – на 52%, а към Сергей Станишев – на 40%.
Социолозите твърдят, че министрите с най-висок рейтинг както заради работата си, така и поради личната си популярност са Цветан Цветанов с 65% одобрение, Йорданка Фандъкова с 51% одобрение, Симеон Дянков с 49% одобрение, Румяна Желева с 46% одобрение, Божидар Димитров с 46% одобрение и Вежди Рашидов с 46% одобрение.
Сравнително разпознаваеми към момента са Тотю Младенов (32%), Свилен Нейков (30%), Росен Плевнелиев (29%), Божидар Нанев (27%) и Трайчо Трайков (26%), Маргарита Попова (25%) и Мирослав Найденов (23%). Все още непознати остават министрите Александър Цветков (18%) и Нона Караджова (16%).

Станете почитател на Класа