Дават Миглена Тачева на прокурор

Станислав Савов

Бившият министър на правосъдието Миглена Тачева отива на прокурор. Това стана ясно вчера, след като Маргарита Попова огласи данни от продължаващия одит на ведомството. Те сочат, че министерството е изправено пред фалит. Проверките показват, че старото ръководство е сключило договори за суми, многократно надвишаващи годишния му бюджет. Така са подписани 37 договора за общо над 350 млн. лв., при положение че правосъдното ведомство е разполагало с около 160 млн. лв. за цялата година. Попова посочи, че вече са уволнени трима служители на ведомството, а одитният доклад ще бъде даден на прокуратурата.
Според зам.-министъра на правосъдието Жанета Петрова на 29 декември 2009 г. за строителството на сградите на Софийския районен съд и Съдебната палата във Варна се сключени два договора. Под документите стои подписът на предишния правосъден министър Миглена Тачева. Договорите са направени със специална обществена поръчка, което означава, че е трябвало да минат през открити търгове, но вместо това е имало пряко договаряне. Като съображение за това е послужил фактът, че сградите трябва да имат секретни помещения. Правосъдният министър Маргарита Попова предупреди, че заради тежкото финансово положение във ведомството предстоят съкращения. Един от начините за пестене на средства според нея е да бъдат прекратявани договори, които са в начална фаза, а тези, чиито изпълнение е напреднало, ще бъдат предоговорени.
Сумите по договорите за строителството на двете съдебни сгради в София и Варна наистина са сериозни, но те не са предвидени да се платят в рамките на бюджета за 2009 г., а са разчетени за три години. Това каза за „Класа“ бившият правосъден министър Миглена Тачева. Тя категорично отхвърли обвиненията на новото ръководство и каза, че отношението към нейният екип е недопустимо.

Станете почитател на Класа