Станишев готов да се откаже от имунитета си

„Класа“

Сергей Станишев ще се откаже доброволно от депутатския си имунитет, ако той му бъде поискан от прокуратурата заради разследването около изнесения доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Това съобщиха вчера от пресцентъра на „Позитано“ 20. От там допълват, че бившият премиер ще окаже пълно съдействие за бързо изясняване на истината около „прочутия” доклад, защото смята, че много от важните проблеми на обществото като социалната сигурност и защитата на хората в кризата остават на заден план. Въпросният документ беше предаден на 24 октомври на Бойко Борисов от бившия служител на ДАНС Алексей Петров в качеството му на „лоялен гражданин“. А поводът Станишев да направи това изявление е изказването на Бойко Борисов от вчера сутринта пред БНТ. Министър-председателят заяви:“Ако не бъде повдигнато обвинение на бившия премиер Сергей Станишев, съдебната система ще се взриви.“ Премиерът повтори, че предшественикът му е получил по време на мандата си доклад от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за „действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства и структури на държавната администрация“. Той е бил изготвен на 8 октомври 2008 г. в пет екземпляра, като екземпляр "2" е бил за бившия премиер. Получатели на документа са били още: президентът, главният прокурор, председателят на Народното събрание и едно копие е останало в агенцията. Според Борисов единствено Сергей Станишев не е върнал обратно в ДАНС своя екземпляр, а го е изнесъл, за да предупреди за разследването уличените лица. Премиерът изрази надежда, че прокуратурата ще успее да се справи с изтичането на информация и че ще има присъди за всеки, който си е позволил да борави не както трябва с класифицирана информация. Борисов беше категоричен, че докладът е липсвал, когато Сергей Станишев е напускал поста си и това се е знаело в ДАНС.
Софийският градски прокурор Николай Кокинов каза вчера пред bTV, че ще бъдат разпитани много лица, включително и бившият премиер Сергей Станишев. В Софийска градска прокуратура вече има образувано досъдебно производство за разгласяване на класифицирана информация.
По-късно вчера пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира, че от начина, по който е функционирала ДАНС, може да се направи заключението, че агенцията е работела активно за създаване на политическа партия. Той отказа да я назове, но каза, че целта е била тя да отнеме гласове от ГЕРБ на последните парламентарни избори и да се превърне в незаобиколим фактор за новото парламентарно мнозинство. Цветанов допълни, че от самото начало агенцията е създадена с единствена цел да обслужва определени политически кръгове на бившия премиер Сергей Станишев.




Тайнственият получател на документа бил Петко Сертов


Тайнственият получател на секретния доклад на ДАНС е бил бившият председател на агенцията Петко Сертов. Това съобщи пред „Класа“ бившият главен секретар на МВР в кабинета „Виденов“ Цвятко Цветков. Според него тогавашният ръководител на българското ФБР е бил заобиколен при написването на доклада, който по неофициална информация е дело на бившия заместник- шеф на ДАНС Иван Драшков. „Нормално е Станишев да му даде доклада, за да работи по него“, каза Цветков.



Качиха отчета в интернет


Докладът, заради който Сергей Станишев и Петко Сертов ще бъдат разпитани в ДАНС, бе пуснат вчера в интернет. На 26 страници се прави подробен анализ на взаимоотношенията на Петко Сертов и Стефан Гамизов. Става ясно, че Сертов е наредил Гамизов да бъде основно проучен, защото разполагал с поверителна информация за личния му живот. Освен това става ясно, че бившата депутатка Татяна Дончева в разговор с Цветлин Йончев е правила изказване, че зад атаката срещу Иван Драшков, водена от Гамизов, стои Петко Сертов и Драшков не трябва да оставя нещата така. Дончева споделила още, че е част от екип, който стои в основата на отстраняването на Румен Петков от поста министър на вътрешните работи. И допълнила, че успешно е манипулирала Атанас Атанасов да работи за този екип. В документа се казва, че след направена проверка било установено, че Гамизов работил за интересите на Христо Ковачки.

Станете почитател на Класа