Посланиците ни в САЩ и Турция да бъдат отзовани, поиска Румяна Желева

Посланиците ни в САЩ и Турция Лъчезар Петков и Бранимир Младенов да бъдат отзовани заради нарушения по време на изборите на 5 юли. Това предложение внесе в Министерския съвет министърът на външните работи Румяна Желева, съобщи Медиапул. Министърът взе това решение, след като в понеделник изслуша обясненията на двамата посланици. Желева поясни, че дипломатите ще останат на работа в министерството, тъй като притежават голям опит.
По думите й с отзоваването на Лъчезар Петков, който бе проверяван за изчезването на изборна документация, България изпраща "нормален" сигнал към САЩ. Освен за нередности при организирането на изборния процес Бранимир Младенов бе проверяван и за директна кореспонденция с депутатите от парламентарната комисия по външна политика в нарушение на правилата на министерството. Министър Желева съобщи още, че МВнР няма да прекратява предсрочно мандата на посланика ни в Лондон Любомир Кючуков, който според РЗС бил главният виновник за разкриването на огромния брой секции в Турция.
Желева посочи, че трябва да бъде обсъден въпросът дали българите зад граница изобщо да имат правото да гласуват. По думите на министъра страната има нужда от нов изборен кодекс.

Станете почитател на Класа