Георги Първанов: Играта твърде загрубя

Играта твърде загрубя. Така президентът Георги Първанов коментира вчера пред журналисти на „Дондуков“ 2 исканията за импийчмънт и консултациите, които текат на тази тема в парламента между „Атака“, ДСБ, ГЕРБ и РЗС. Според държавния глава тонът е станал остър и недопустим. Първанов каза, че покрай дебата за отстраняването му „тайната коалиция излезе наяве“. „Каквито и опровержения за коалиция между ГЕРБ, „Атака“ и ДСБ да се представят сега, те ще бъдат неубедителни“, заяви Първанов.
Поводът за войната между институциите стана отказът на президента да подпише на 7 ноември указите за освобождаване от длъжност на посланиците ни в САЩ и Турция Лъчезар Петков и Бранимир Младенов, които бяха обвинени от управляващите в изборни нарушения. На 8 ноември на лекция в УНСС президентът подкрепи лидера на БСП Сергей Станишев и каза, че управляващите не се занимават с истинските проблеми на държавата и че няма нито един осъден истински престъпник. Отговорът на мнозинството дойде на 9 ноември, когато от „Атака“ и ДСБ поискаха започване на процедура по импийчмънт на държавния глава заради неспазване на конституционните му задължения да информира парламента за дейността си.
„Бих попитал какъв беше поводът за бурната реакция на мнозинството“, зададе въпрос президентът. Той уточни, че на дебата в УНСС не е споменато нито едно име, нито една партия от управляващите. „Това, че някой приема общите оценки лично, е негов проблем“, допълни Първанов. Според него Иван Костов и Волен Сидеров са търсили повод за реванш. За ГЕРБ причините да участват в тази акция по импийчмънт е стремежът им дебатът да се премести от плоскостта на управлението. Президентът беше категоричен, че мнозинството се е подразнило от инакомислието.
Той обясни, че дебатът ще става все по-политически и ще бъде насочен към управлението на страната.

За посланиците

Относно решението му да не подпише указите за отзоваването на посланиците ни в Турция и САЩ, президентът каза, че е получил предложението в администрацията си само един ден преди заседанието на МС, и то в 17.30 ч. вечерта. „Това не е съгласувателна процедура. Не е прилично да се обадиш в края на работния ден в президентската администрация и да искаш президентът да рапортува на другата сутрин“, каза той. Първанов беше категоричен, че няма намерение да играе на инат на правителството и желае да има работеща държавна машина, особено дипломацията. „Не съм окупирал никакви чужди територии, за да отстъпвам. Няма да има отстъпление и от моите политически и граждански позиции“, заяви Първанов.
Конституционните задължения
По повод твърдението на шефката на правната парламентарна комисия Искра Фидосова, че само веднъж през 20 март 2003 г. се е отчитал пред Народното събрание, президентът заяви: „Всяка година имам обръщения в Народното събрание“. Той беше категоричен, че парламентът е работно място на депутатите, не на държавния глава.
„Това, което стана, е добър урок по конституционно право за управляващите“, каза Първанов.

За атаките отвън

„Международното поле се използва за атака към президентската институция“, съобщи Първанов, визирайки изказването на вицепремиера Симеон Дянков в Брюксел от 10 ноември, че „президентът е похарчил 1 млн. лв., за да гледа кенгура в Австралия“.
Държавният глава заяви, че намира за двулично изказването на Дянков, защото в делегацията до Австралия е участвало половината правителство. „Най-малкото трябваше да каже, че солидарно поема отговорността“, каза президентът. И уточни, че неговата институция работи с 31% по-нисък бюджет от миналогодишния.

Енергийните проекти

„Нищо няма да стане с енергийните проекти. Прочетете бюджета и ако там намерите средства за тях, тогава ще си говорим“, каза президентът. Според него, ако няма заложени пари, явно правителството ги е отписало и при това положение би се отказал не само немският концерн RWE, който напусна проекта за АЕЦ „Белене“, а всеки инвеститор.


Отзиви

Красимир Велчев, съпредседател на ГЕРБ: Искат Борисов да се извини за нещо, което не е направил
Цинично е президентът да призовава премиера да се извинява например за орязаните социални фондове. В момента искат Борисов да се извини за нещо, което не е направил. Всички ние от ГЕРБ искаме да направим нещо за тази държава, а в същия момент ти казват – ти се извини. Не тези, които седем или осем години вече са на власт, не тези, които вече два пъти съсипаха държавата – не те да се извинят, а да се извини някой друг заради тях. Кой трябва да се извини за тройната коалиция? Кой е архитектът на тройната коалиция?

Мая Манолова, депутат от Коалиция за България: Президентът не е длъжен да се отчита пред парламента
Трябва да се прави разлика между задължения и правомощия на президента. Напоследък слушам едни изказвания от страна на представители на ГЕРБ, че президентът бил длъжен да се отчита пред парламента; че той трябвало да бъде привикан да каже пред Народното събрание едно или друго. Това е поредното неразбиране за смисъла и същността на институциите. Президентът не е независим регулатор, не е контролен орган, който да е избран от парламента, за да е длъжен да се отчита пред него. Президентът се избира пряко от народа и тежестта на неговия избор е в пъти по-висок от тази на който й да е било народен представител.

Волен Сидеров, лидер на „Атака“: Първанов стана пречка за европейското развитие на страната
Президентът Георги Първанов стана пречка за европейското развитие на страната. Тази негова заинатеност по отзоваването на двама посланици – виновни за изборни нарушения, за нас не е приемлива и не е разбираема. И временната парламентарна комисия, и Министерството на външните работи казват ясно, че в Турция и САЩ са извършени изборни нарушения.

Димитър Абаджиев, зам.-председател на РЗС: Думите на държавния глава потвърждават тезите ни
Това, което казва Георги Първанов, само потвърждава правилността на тезите, които вчера изказахме, а именно, РЗС е за импийчмънт не само на президента, а на цялата държавно-политическа система. Не ние сме инициирали идеята за импийчмънт. ГЕРБ изразиха позиция преди нас дори, след което си промениха позициите и точно това ме смущава. Несериозни са изявленията от рода на: Да се извини държавният глава. Политиката не е семейство или група от приятели, които се извиняват помежду си.

Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция: Президентът няма да право да бъде язвителен
Президентът няма право да бъде язвителен по отношение на когото и да било. Много пъти той си е позволявал да бъде язвителен, да бъде необективен, да лъже. Неговата позиция би трябвало да бъде отговорна. Стига да получим подкрепа от управляващите ще доведем нещата до края, и ако ги доведем до края ще получим еднозначен отговор на това президентът обръщал ли се е към Саддам Хюсейн с молба за финансиране и по този начин нарушил ли е закона, саботирал ли е югоембаргото, като е позволил да се изнася петрол и да се упражнява политическо влияние. Това е много сериозно престъпление.

Четин Казак, депутат от ДПС: България не може да си позволи да се дестабилизират институциите
Доколкото виждам, исканията за импийчмънт няма да се осъществят и една по една партиите се отказват. Беше повдигнат като въпрос, защото някои по-малки политически сили се опитаха да се възползват от тази ситуация. Доводите им обаче бяха несериозни. Съвсем закономерно е заигравките с импийчмънта да спрат дотук, както се очертава. България не може да си позволи в момента да се дестабилизират основни институции по такъв лековат начин.

Станете почитател на Класа