Радев: Как така зам.-омбудсманът реши да си подаде оставката?

Радев: Как така зам.-омбудсманът реши да си подаде оставката?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.03.2024
  • Share:

Много е важно в какви условия българските граждани ще решат как да продължат. Тесните условия за избор на служебен премиер се стесниха още повече. Как така изведнъж днес г-жа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката?

 

 

Това попита президентът Румен Радев, след като от ПП-ДБ му върнаха празна папка. 

"Учудих се на мълчанието на медиите - как така не питахте за причините. Имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване, как така точно вчера? ", вметна Радев. 

"Тя бе единствена фигура, която пряко или косвено не е близка с никоя политическа партия. И единствена в списъка, за която може да твърдим, че няма несъвместимост. Нараства възможността да получите политически служебен кабинет, но той няма да е във ваша полза", дебело подчерта Румен Радев.

Все пак той обеща, че ще направи всичко възможно процесът по избор на служебен премиер да не прерасне в конституционна криза.

По-рано днес стана ясно, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка от поста си по лични причини. Това се разбра от съобщение, което председателят на Народното събрание прочете в началото на днешното пленарно заседание. Оставката ѝ не се гласува от парламента, а се обявява от неговия председател.

Чернева трябваше да заеме позицията на омбудсман, след като сегашният титуляр Диана Ковачева бе избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Рокадата трябваше да се осъществи през април, когато изтича мандатът на българския съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев.

Станете почитател на Класа