Денков: Пеевски е най-голямото зло за България. Въртят се слухове, че в ДАНС прикриват канали за наркотици

Денков: Пеевски е най-голямото зло за България. Въртят се слухове, че в ДАНС прикриват канали за наркотици
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.04.2024
  • Share:

"Делян Пеевски е най-голямото зло, което може да се случи на България - заради него отиваме на избори. Той може да говори много неща, но няма шанс правителство, в което аз имам отношение, да бъде в каквато и да е конфигурация с Пеевски" - това заяви по време на излъчване на живо във Facebook премиерът в оставка Николай Денков, в рамките на което отчита свършеното през допълнителния 10-и месец от редовното управление и прави равносметка преди предаването на властта на служебното правителство. 

 

 

 

Думите на Денков за Пеевски са в отговор на негова реплика от вчера, че "след изборите може да се случи с Кирил Петков да управляват, а Бойко Борисов да е в опозиция". 

"Това е манипулация. Няма шанс правителство, в което аз имам отношение, да бъде в каквато и да е конфигурация с Пеевски. Делян Пеевски е най-голямото зло, което може да се случи на България. Той може да говори много неща, но проблемът на България се казва Делян Пеевски - заради него отиваме на избори", категоричен беше Денков. 

Натиск над Живко Коцев да напусне

Министър-председателят в оставка Николай Денков коментира и оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев. По думите му Коцев отдавна бил подложен на натиск да напусне заради невъзможност да работи с вътрешния министър Калин Стоянов. 

"Живко Коцев от доста време е под сериозен натиск от страна на министъра. Поне от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата при този натиск".

По думите на Денков, Коцев отдавна споделил пред премиера, че не може да работи с министъра. Министър-председателят обаче не уточни дали става дума за несходства в характерите или за конкретни служебни въпроси.  

"ДАНС прикрива канали за наркотици"

Премиерът коментира и акцията на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията за корупция в Агенция "Митници". "Откакто беше назначена новата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици. За мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици", каза Денков. 

По думите му е много важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата и задържа наркотици. Николай Денков потвърди, че до този момент не е получил официална информация от ДАНС за случая: "Поискал съм, но до момента нямам. Фактът е, че са задържани големи количества наркотици за милиони долари или евро. Също така е ясно, че за момента няма предявено обвинение", посочи още премиерът в оставка.

"От доста време се въртят слухове, може да се видят в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Г-жа Банкова е била служител в ДАНС. Няма да се учудя, ако има информация, която, ставайки шеф на митниците, всъщност да използва. Точно това би трябвало да е работата на службите - да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са, или не. Много пъти съм казвал, че в ДАНС има "сляпо петно" по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават с това, че е работа на антикорупционната комисия. Нека видим сега как двете служби - ДАНС и антикорупционната комисия, ще докажат, че вършат работа в полза на обществото", заяви Денков.

Попитан дали лично познава ръководителя на Агенция "Митници" Петя Банкова, премиерът в оставка отговори: "Никога не съм я виждал, никога не съм говорил с нея. Ако е идвала на някоя среща в Министерския съвет, това е единственият шанс да съм я виждал лично".

Николай Денков посочи, че до този момент Петя Банкова е била с "безупречна репутация". "Аз съм говорил и с хора, които имат отношение, те винаги са казвали, че с нея работят добре", каза Денков.

Той коментира и други актуални теми от последните новини.

По думите му ротацията се е провалила, защото някой измежду Борисов и Пеевски е искал избори. "Основните спорове бяха дали сме готови да подпишем споразумение, в което реформите да имат срокове. Другата страна не искаше това. Ако говорим за едно име на министър, защо към нас се прехвърля упрекът? Толкова ли е важен Калин Стоянов, че да отидем на избори? Преди 10 месеца казахме, че при ротацията ще се сменим само аз и Мария Габриел. Предложихме на ГЕРБ Калин Стоянов да остане, но да не се сменят и други министри. От партията не приеха, искаха да вкарат министри без контрол и споразумение. Ивелина Дундакова е едно от имената, които са предлагани за министри след ротацията. ГЕРБ настояха да сменим трима министри, но тогава да сменим и Стоянов. Тя беше съвсем естествено предложение, има безупречна репутация", подчерта Денков. 

Според него кабинетът би бил в същия състав, ако сега има възможност да предложи имена на министри. "Министрите на културата, образованието, иновациите и растежа и на туризма са предложени от Мария Габриел. Калин Стоянов за пръв път беше споменат от Бойко Борисов. Йоловски беше предложен от Божидар Божанов, бяха работили заедно. Ако зависеше от мен, щях да сменя и двамата. Министерството на електронното управление не се намира в добро състояние защото министърът не успява да организира екипа. Напускат хора, има проблеми. Йоловски обслужи желанието на ГЕРБ да отпаднат машините за гласуване на местния вот, той е под техен контрол, защо да го сменят? Чувам, че ще остане в служебния кабинет, все пак отново идват избори", обясни той. 

Премиерът отчете свършеното през допълнителния десети месец от управлението и прави равносметка преди предаването на властта. "ПП-ДБ няма място в служебното правителство, имам притеснения как ще се действа по време на избори. Твърде рано е да се говори дали отново бих бил премиер. С Мария Габриел винаги сме имали добра комуникация и сме водили добри разговори. Проблем е когато отсрещната страна каже, че няма мандат да взема решения", смята Денков. 

Министър-председателят определи като противоконституционно решението за спиране харчовете на правителството в оставка до назначаване на служебния кабинет. "Това е пример за опит да се изземат правомощия на МС защото от НС виждат, че си вършим работата. Ръстът на заплатите в администрацията намалява неравенствата и беше заложено в бюджета", отбеляза той. 

Според него след април, когато ще пристигне нова апаратура, пробите за наркотици ще бъдат още по-бързо обработвани. 

Източници: "24 часа", dnes.dir.bg, dariknews.bg

Станете почитател на Класа