3 партии в люта битка за второто място след вота

3 партии в люта битка за второто място след вота
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.04.2024
  • Share:

Двете страни на Сглобката, от птичи поглед, си дават сражение в момента. Тя се състоеше от либералните прогресивни прозападни сили   срещу по-умерените, по-балкански и по-прагматични.

 

 

 

Струва ми се, че балканските в момента бият либералите и това се случва, за да трасира пътя към изборите. До голяма част това е част от предизборната кампания. 

Става въпрос за медийната страна на въпроса, не за правната, защото тя има своите шокиращи измерения, но поне по три линии либералите в България са в ъгъла на ринга, заяви пред БНР политологът от "Галъп" Първан Симеонов.

По думите му, предстои да се види дали в такава ситуация ПП-ДБ "ще започнат да гълтат вода"  или  ще се мобилизират, както правят в топлите сезони. Другият вариант е те да останат на доста сериозна дистанция от ГЕРБ-СДС и дори има хипотеза, че при сериозна мобилизация на ДПС, може да бъде спорно и второто им място.

"Никой не знае какво ще направи "Възраждане" в едни избори, особено 2 в 1, да не стане така, че ДПС, "Възраждане" и ПП-ДБ са в пакет в борбата за второто място".

Симеонов заяви още, че вижда възможност за мобилизация на ПП-ДБ в отхвърлянето на служебния кабинет от тяхна страна с аргумент, че той е видимо срещу тях, като сговор между ГЕРБ, ДПС и Радев.

"Най-важното,  което ще разкажат, е че остава вътрешният министър. Има голяма значение дали полицията гони купувачите на гласове или не ги гони. Най-големите грешки в подобни политически времена идват от престараване и предозиране, каквото в българската политика сме наблюдавали", предупреди Симеонов. 

Той предупреди, че конюнктурното пипане на Конституцията е опасно. Ориентирането на хората за изборите ще доведе до това, че всички вкупом ще изглеждат грозно и ще има търсене за нещо трето. Такова  "грамадно" нещо обаче не се очертава и фактите се трупат в полза на президента Радев.

"При сегашната политическа ситуация непредвидимостта е увеличена с още един фактор - дали натрупаното напрежение е срещу двете части на сглобката и няма да завърши с рязката поява на нещо ново.

В страната има една контракултура, която съществува в мрежите, там има голямо търсене и ако някой успее там да създаде гравитационен център, възможно е да се види след изборите и някакъв любопитен резултат. Но непредвидимостта е голяма", заяви Симеонов.

Той обаче допусна, че изборите може и да завършат банално. Тогава възниква въпросът кой и с кого ще управлява.

"Никой не мисли, че в нашата страна в момента е възможно да управляваш лесно без либералите, прогресистите. Те са основните дистрибутори на западността у нас, особено в условията на война в близост до нас. Те са реални хора в обществото, колкото и в момента ПП да са акумулирали срещу себе си гняв отвсякъде. 

Но както и да погледнем, утрешната ситуация в страната може да се окаже дори по-трудна от всичко, което се случва в момента и тогава служебният кабинет ще трябва да остане. И тогава може да се образува ниша за нещо неочаквано и ново. 

Този постоянен опит за съдебна реформа, завършващ с контраатака, невъзможността да се начертае управленска формула, ниските нива на доверие в изборите са белезите на криза на демокрацията,  на криза на демократичните механизми и на държавността."

 

Станете почитател на Класа