Рибарски: "Булгаргаз" има самостоятелност, но изглежда в сделката с "Боташ" им е наложена друга воля

Рибарски: "Булгаргаз" има самостоятелност, но изглежда в сделката с "Боташ" им е наложена друга воля
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.04.2024
  • Share:

Договорени са изключително големи капацитети, повече от физически възможното, което можем да разтоварим в турски води, смята той

 

 

 

"Булгаргаз" носи отговорност за неизгодния договор с "Боташ". Това каза пред БНТ депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски и зам.-председател на парламентарната енергийна комисия:

"Това е дългогодишен, 13-годишен договор, споразумение, от който се вижда, че България губи. Тя не използва тези капацитети, които са договорени. Договорени са изключително големи капацитети, повече от физически възможното, което можем да разтоварим в турски води".

Попитан защо договорът не е разтрогнат по време на управлението на Николай Денков, Рибарски посочи, че бившият министър Румен Радев е започнал разговори за предоговаряне с турската страна, но договорът е изключително изгоден за турската страна:

"Когато едната страна е изключително в благоприятно положение, това е проблем на преговарящите тогава, на основните замесени лица при договарянето на този договор. В процеса на изслушвания и в комисия ние виждаме, че "Булгаргаз" са посочили кои условия не са изгодни за компанията. 

"Булгаргаз" има оперативна самостоятелност, но по всичко изглежда, че има някаква друга воля, която им е наложена в този преговорен процес. В преговорите не са отчетени забележките, които "Булгаргаз" тогава казвая и условията, които искат да бъдат променени и този договор е подписан така, както е предложен тогава".

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа