Велизар Енчев срещу себе си на изборите

Велизар Енчев срещу себе си на изборите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.05.2024
  • Share:

Бившият депутат Велизар Енчев поставя своеобразен рекорд - той се изправя срещу своята партия „Българската пролет“ на вота, който ще се проведе на 9 юни. Енчев е кандидат за народен представител като водач на листата на „БСП за България“ в Монтана.

 

 

Същевременно обаче партия „Българската пролет“, която самият той основа през 2015 г. и на която все още се води официален председател, също се явява на двата вота – за български и европейски парламент, в коалиция „НИЕ ГРАЖДАНИТЕ“, КОЙ, „Българска работническо-селска партия“ и „Нация“.

„НИЕ ГРАЖДАНИТЕ“ излъчва своя листа в Монтана с трима кандидати за депутати.

Коалицията участва и на вота за Европейския парламент (ЕП) със 17 номинирани. Така Велизар Енчев ще се състезава срещу партията си и на тази писта – той е девети в листата на „БСП за България“ за ЕП.

Самият Енчев обяснява куриозната ситуация така:

„Аз вече не съм председател на „Българската пролет“ от миналата година. Партията вече се представлява от друг човек - Светослав Мандиков.

Велизар е подал оставка пред ръководните органи на партията си след местните избори през 2023 г. Промяната обаче не е отразена в Софийския градски съд и в съответния Регистър на политическите партии.

Енчев бе народен представител в 43-ото Народно събрание от „Патриотичния фронт“. Впоследствие той се отцепи от формацията и стана „независим“ депутат.

Станете почитател на Класа