Румен Радев: Азербайджан се превърна в ключов партньор на България в областта на енергетиката

Румен Радев: Азербайджан се превърна в ключов партньор на България в областта на енергетиката
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.05.2024
  • Share:

 

България и Азербайджан имат общ интерес да използват стратегическите си преимущества за развитие на свързаността между Европа и Азия във всичките ѝ измерения. 

 

 

Съвместната декларация за укрепване на стратегическото партньорство между България и Азербайджан, която подписахме днес в Баку с президента Илхам Алиев, е израз на значимия потенциал за задълбочаване на нашите отношения. Интензивният диалог на най-високо политическо ниво допринася не само за двустранното сътрудничество, но и за укрепването на енергийната сигурност на Европа, както и за стабилността и икономическото развитие на Кавказкия и Черноморския регион.

Азербайджан се превърна в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има съществен принос за диверсификацията на доставките на природен газ за българската икономика. 

През есента на 2022 г. в присъствието на президента Алиев в София беше открита междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), която осъществи връзката с Южния газов коридор и на практика промени енергийната карта на региона. През април 2023 г. в София беше подписан меморандум за сътрудничество между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR за пренос на допълнителни количества азерски газ към Европа в рамките на българската инициатива „Solidarity Ring”. Откриването на офиса на SOCAR в София също е индикатор за дългосрочните перспективи на сътрудничеството между България и Азербайджан в енергетиката.

Днес в Баку бяха подписани Меморандум за разбирателство между държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR и „Асарел инвестмънт“ ЕАД, договор за съвместно опериране между „България Еър“ и Азербайджанската национална авиокомпания по линията София-Баку-София, като възобновените директни полети ще започнат да се изпълняват през следващия месец, Меморандум за разбирателство между Министерството на иновациите и растежа на България и Министерство на цифровото развитие и транспорта на Азербайджан за сътрудничество в областта на технологичните иновации и научноизследователската и развойна дейност, които поставят основата на съвместни проекти и инициативи на правителствено и бизнес ниво.

Станете почитател на Класа