Илияна Йотова, евродепутат от ПЕС: Ще стискаме палци на Кристалина Георгиева

- Г-жо Йотова, какви ще бъдат последствията от решението на г-жа Румяна Желева да оттегли кандидатурата си за поста еврокомисар?
- При тази ситуация няма да може да бъде гласувана Европейската комисия на 26 януари, както беше запланувано, а на 9 февруари. Тя в никакъв случай няма да бъде приета, дори и новият кандидат за поста да е г-жа Кристалина Георгиева, както се коментира към момента, защото тя трябва да бъде представена на колегите си, да има поне един разговор с председателя, да се назначи изслушване. Каквито и да са сметките на българското правителство, на практика е спряно приемането на ЕК. Ако от кабинета бяха реагирали веднага и адекватно на цялата ситуация, нямаше името на България да се върти във всички европейски и световни медии и да се нагнетява обстановката около нас.

- Навременно ли беше решението на г-жа Желева?
- Беше правилно. Смятам, че нейното оставане не беше възможно, още повече след решението от понеделник вечерта на координаторите на комисията по развитие, в което нямаше консенсус за оставането й. Елементарната сметка е показала, че при гласуване тя не може да спечели. Тогава щеше да има още по-неприятни последствия за България.

- Приемлива ли е за вас кандидатурата на Кристалина Георгиева?
- Аз познавам нейната кандидатура от публикациите й и работата й в Световната банка. Смятам, че това е един много сериозен човек и голям професионалист. Ако тя бъде определена, се надявам, че ще тушира впечатлението, което създаде г-жа Желева. Ние искрено ще й стискаме палци.

- Има ли вероятност за разместване на ресори в ЕК при идването на нов кандидат?
- Нищо не е изключено, но е доста трудно да се реализира. Днес (б. р., вчера) приключиха всички изслушвания и няма нито един проблем с друга номинация. Едва ли може да се говори за пренареждане в цялата комисия. По-скоро ще се търси пътят на най-слабото съпротивление, т.е. страната ни да остане със същия ресор.

- Как се стигна до целия този скандал?
- Това, което се случи в залата за изслушване по отношение на финансовите декларации на г-жа Желева, не беше определящо. Определящият фактор беше представянето й като професионалист и това, че не можа да отговори задоволително на нито един от въпросите. Всичко останало можеше да мине на заден план, но повърхностното представяне предопредели отношението към нея. Скандалът се задълбочи и от неадекватната реакция на българското правителство. Вместо да търси достоен изход от ситуацията, премиер-министърът си позволи политически нападки към формации в ЕП. Това е скандалът. Нито преди, нито след изслушването съм се интересувала от документите, които бяха представени срещу г-жа Желева, защото си има компетентни органи, които да се произнесат по тях.

- Какво е впечатлението, което направи атаката на един български евродепутат срещу кандидата на неговата страна?
- В ЕС няма такъв тип мислене. Това е най-демократичната институция и всеки евродепутат може да пита всичко по време на изслушванията. Основен критерий за избор на еврокомисар е прозрачността на неговата дейност и биография. Смятам, че сценарият за българи срещу българи е неверен.

- Нормално ли е г-жа Желева да остане на поста си като външен министър?
- Разбирам, че първоначалната реакция на премиера е да я остави на този пост. Отговорността за това какви експерти работят в правителството на България е изцяло на министър-председателя. Ако г-н Борисов смята, че г-жа Желева оттук нататък ще работи в една среда на комфорт и случилото се няма да й попречи в отношението с колегите и в ЕС, и извън Европа, нека да я остави.

- Как гледате на хипотезата, че хора от предишното управление са подготвили сценарий срещу кандидата ни за еврокомисар?
- Надценявате ни. Разбира се, че не може да има. Аз твърдя, че нито моите колеги социалисти, нито от други групи са правили каквото и да е срещу г-жа Желева. Това, че се говори за заговори, е търсене на извинение за слабото представяне на г-жа Желева. Основната причина за всичко, което се случи, е в начина, по който тя отговори на евродепутатите. Винаги е лесно да се търсят виновници. Струва ми се, че г-н Борисов трябва да погледне преди всичко в собствения си двор.

Интервютo взе Александър Сивилов

Станете почитател на Класа