Цацаров вдигна мерника на още един прокурор от кръга “Ситнилски”

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази в четвъртък недоволството си от работата на окръжния прокурор на Враца Светлозар Лозанов покрай проблемите на хората във врачанското село Галиче. Историята с Галиче е пряко свързана с кмета Ценко Чоков, за който има сигнали, че от години тормози местното население. Развитието е, че отскоро местните биват тормозени и от неговия син. Историята с окръжния прокурор на Враца Светлозар Лозанов обаче е съвсем различна. Той "протичаше" в стенограмите от подслушаните разговори, които накрая доведоха до дисциплинарното уволнение на члена на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски. От записите се разбира, че Лозанов е бил сред кръга прокурори, които са събирали гласове за избирането на Ситнилски за член на съвета. При последвалото дисциплинарно производство Лозанов даде показания, които оневиняваха Ситнилски.

След изтичането на записите други двама прокурори, които присъстваха в тях, вече пострадаха. Апелативният прокурор на Бургас Емил Христов беше отстранен скоростно. Същото се случи и с окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев. Последният успя да спечели делото срещу отстраняването си и трябваше да бъде възстановен на шефския пост. За да не се случи това, Цацаров го командирова като редови прокурор в Пловдив, което противоречи на наредба на ВСС. Главният прокурор обясни, че наредбата не е задължителна. Светлозар Лозанов остана последният непострадал.

Главният прокурор определи своя врачански колега като "спящ" прокурор. Той разказа как преди ден се е обадил на Лазаров след репортажа на бТВ за село Галиче и го питал: "Какво е направено до момента?". Лазаров му отговорил с въпрос: "За кое?". Цацаров не уточни пред медиите дали изобщо е обяснил на врачанския прокурор за какво му говори.

От този разговор главният прокурор направи следните изводи: "На нас не ни трябват спящи окръжни прокурори, както и спящи областни директори. Крайно време е да спрем да бъдем регистратори (на престъпленията - бел. ред.)"

Заради това Светлозар Лозанов е привикан в София да дава обяснения. Още по-странна е вметката за врачанския прокурор, защото тя бе направена в отговор на въпрос: "Защо в България няма разкрита сериозна схема за корупция?" Надали конфликтите в Галиче могат да бъдат определени като "сериозна схема за корупция".

Извън това Цацаров призова полицията да се "събуди" и да полага повече усилия при разследването на престъпления като втория палеж на автомобил на журналиста от бТВ Генка Шикерова.

"Ако ще продължаваме само да регистрираме (палежите), то в тази държава има и Национален статистически институт", каза Цацаров. Той е свикал заседание в прокуратурата, на което са призовани всички служители на полицията и прокуратурата, които за участвали в разследването на подобни палежи. През миналата година бе подпалена и колата на Сашо Диков.

"Очаквам МВР и по-специално СДВР да си свършат работата", каза Цацаров. Той допълни, че ще се оцени всичко, което е направено до момента при разследването на палежите.

Накратко Цацаров засегна темата и за делото за бюлетините в Костинброд, което е било внесено за втори път в съда преди седмица. Той обясни още, че има междинни резултати от проверките на Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев, но не каза какви.

В края пред журналистите Цацаров обясни, че прокуратурата не е засегната от факта, че номинираният за главен съдебен инспектор прокурор Атанас Гебрев не бе подкрепен от депутатите. Той каза, че най-хубавото е в случая е, че има издигнати номинации на двама съдии, който са достойни. Това са съдиите Вера Чочкова от Софийския градски и Теодора Точкова от Хасковския административен съд.

"Имаме излъчване на човек от съсловието, професионалист. Ако някоя от двете колежки успее да събере необходимите гласове, това ще е прекрасно", каза Цацаров.

Станете почитател на Класа