ВСС: Случаят с тефтерчетата да не се ползва за оправдаване на бездействие

ВСС отправя призив случаят с откраднатите тефтерчета на Филип Златанов да не бъде използван като повод за аргументиране на една или друга реформа и в частност на съдебната реформа или като емблематичен пример, с който да се оправдава бездействие или неефективно действие на съдебната власт.

Това каза Соня Найденова представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС). Днес кадровиците дебатирали по този повод. Станало ясно, че проблемът с експертизите не само в наказателното производство, а изобщо в съдебните производства е многогодишен и ВСС, и органите на съдебната власт нееднократно са отправяли предложения за неговото разрешаване. "Трябва да стане ясно, че съдиите и прокурорите, включително и следователите работят с тези инструменти, които им предоставя законът и в частност процесуалните закони", заяви Найденова. Тя подчерта, че проблемът е много по – дълбок и той ангажира и други органи и институции извън съдебната власт и следва да намери своето адекватно законодателно решение.

Според Соня Найденова реакцията на ВСС в никакъв случай не е обрана, тя се съобразява с факта, че в момента тече разследване.

Когато то приключи и бъдат оповестени резултатите от него, тогава е редно да бъдат правени коментари и изводи, заяви тя. За политическите коментари по темата, Найденова посочи, че ВСС призова такива коментари да не бъдат спекулативни, да не бъдат използвани за обосноваване на една или друга позиция като се използва съдебната власт като удобно извинение за една или друга теза на политическа партия.

Тя е категорична, че позицията на ВСС е, че този проблем и неговото разрешаване с това как се съхраняват веществените доказателства, как вещите лица могат да правят експертизи по отношение на тях, изисква едно трайно законодателно решение – нещо, което не е в правомощията на ВСС да го направи като решение. "Това, което сме правили и ще продължим да правим и да настояваме е той да получи едно цялостно уреждане. Такива предложения сме отправяли, включително и през месец ноември 2013г.", заяви представляващият кадровия орган.

По делото във връзка с несъстоятелността на КТБ днес ВСС реши да се извърши проверка за начина, по който е разпределено това дело. Тя ще се направи от комисия с трима негови представители и двама компютърни специалисти. В рамките на максимум 10 дни комисията ще извърши проверка.

Станете почитател на Класа