×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 284

Цацаров: Ще се търси отговорност за АЕЦ "Белене"

 

Скоро ще има конкретни лица, които ще бъдат привлечени като обвиняеми за проекта АЕЦ "Белене", защото след неговото прекратяване с решение на Народното събрание, плащанията периодично са продължили в немалък размер. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов.

Цацаров беше на заседанието на правната комисия на НС, за да представи доклада за дейността на прокуратурата за 2015 г., съобщи novini.bg. Поводът за питането бе решението на Международния арбитражен съд в Женева от миналата седмица, в което в спора между българската НЕК и "Атомстройекспорт", се произнесе в полза на руската компания и осъди България за 620 млн. евро.

 Той не даде повече конкретика за това какви ще са обвиненията и на кого ще бъдат повдигнати. През 2013 г. беше образувано досъдебно производство срещу шефа на "Риск инженеринг" Богомил Манчев за длъжностно присвояване на над 8.6 млн. лева. Заедно с Манчев бяха обвинени още трима души.


През 2015 г., след изтичането на две години от разследването, Манчев поиска делото да му бъде вкарано в съда, но прокуратурата го прекрати поради липса на доказателства. Той поиска от съда промяна на основанието за проекта- поради липса на извършено престъпление, което и стана.

Друг обвинен - Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уоли Парсънс", също поиска делото срещу него да бъде вкарано в съда, но и тук прокуратурата реши да го прекрати. Останаха бившите шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Засега не е ясно какво става с разследването срещу тях.

Станете почитател на Класа