От 3 до 10 г. затвор за Прокопиев, Трайков и Дянков поиска спецпрокуратурата

Специализираната прокуратура поиска затвор от 3 до 10 г. за бизнесмена Иво Прокопиев, бившия финансов министър Симеон Дянков и бившия енергиен министър и настоящ кмет на район „Средец“ Трайчо Трайков, заради сагата с приватизацяита на EVN. Освен затвор, искането е и за глоби на първите двама от по 5000 лв., а за Трайков - граждански иск от 21 млн. лв.

 

.

 

Тримата са подсъдими за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени, като за държавата са настъпили щети за 21 млн. лв., информира бТВ.

Пред съда Прокопиев заяви, че не разбира в какво е обвинен.

„Как може да има обвинение в криминално престъпление при изразяване на мнение на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чиито решения не са задължителни, а консултативни?“, попита бизнесменът.

Трайков заяви, че е невинен и подчерта, че никога не е нарушавал законите в държавата.

Прокуратурата поиска и до 3 години затвор и глоба от 300 лв. за още трима от фирмата на Прокопиев.

След продължило до момента 9 часа заседание, започна и изслушването на петимата защитници. Все още не е ясно какви ще са присъдите.

Припомняме, че продажбата на миноритарния държавен дял от 33% в "ЕВН Електроразпределение" и "ЕВН Електроснабдяване" стана на 21 декември 2011 г. Държавата получи над 90 млн. лв. Пазарните поръчки за книжата на електроразпределителното дружество бяха на средна цена от 1632.56 лв., а на електроснабдителното – при 156.60 лева. Това беше с близо 20% над минималната цена, определена от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, която пусна книжата на борсата.

Станете почитател на Класа