Кристина Петкова: Прокуратурата не е свършила работата си по случая с Дебора адекватно и навременно

Кристина Петкова: Прокуратурата не е свършила работата си по случая с Дебора адекватно и навременно
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.08.2023
  • Share:

В професионалния и в политическия дебат изключително много пречи популизмът. Всеки път, когато ние започнем да говорим за защита от насилие, насреща ни се хвърлят обвинения за джендъри, за твърдения за извеждане на деца, въвеждане на еднополови бракове и какви ли не екзотики, които нямат нищо общо с действителните причини ние да искаме промени в Закона за защита от домашно насилие.

 

 

 

Това каза Кристина Петкова – заместник-председател на ДСБ, юрист, медиатор и специалист по семейно право, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на "Фокус“.

По думите ѝ поправките в Закона за защита от домашно насилие, приети миналата седмица, е можело да се случат много по-рано и това да спести насилието върху много пострадали. "Тук говорим за синдром, който злоупотребява с патриотизма. Смятам, че всички ние сме патриоти, всички ние обичаме държавата си и милеем за Родината, но това не е патриотизъм, а пропаганда и грубо използване на това да обичаш Родината си, замаскирано под съвсем различни подбуди“, коментира Кристина Петкова.

Случаят с обезобразената 18-годишната Дебора Михайлова показва, че не е направено достатъчно, и то не само по отношение на домашното насилие или насилието, основано на пол. "Не сме направили достатъчно по отношение на съдебната реформа, защото когато аз лично говоря за реформа в съда и прокуратурата, в съдебната система като цяло, аз визирам едно единствено нещо – усещането за справедливост у хората. Това е, което ни липсва. И гражданската реакция по случая от Стара Загора го доказва“, категорична бе Кристина Петкова.

Тя смята, че прокуратурата не е свършила работата си по случая адекватно и навременно.

Според нея най-важната мярка, която трябва да бъде внесена в максимално спешен порядък, е свързана с повторното отваряне на Закона за защита от домашно насилие и включването на дефиниция за "интимна връзка“. "Макар консервативният прочит на закона да третира домашното насилие единствено в рамките на фактическото съпружеско съжителство, модерните тенденции в отношенията между хората са различни и те касаят именно случаи като този в Стара Загора. Трябва да бъде разширен обхватът на закона, за да могат пострадалите да търсят защита по гражданско-правен път. Това е нещо, което липсва“, обясни заместник-председателят на ДСБ.

Станете почитател на Класа