С дъх на хартия

Престижната Варненска галерия Le Papillon представя петото поред издание на изложба графика малък формат и екслибрис. Представените в колекцията автори са в световните топлисти и каталози, утвърдени имена на българската и международна графична сцена преминали през различни европейски школи и отличавани в наши и международни форуми на изкуството.

Сред тях са: Роберт Баръмов, Константин Калинович, Петър Великов, Олег Денисенко, Хаманиши Кацунори, Мартин Байенс, Живко Мутафчиев, Жени Кателиева, Цветан Казанджиев, Шигеки Томура, Тодор Овчаров, Данаил Кондиков, Ангелина Ташкова, Елжбета Реджиковска. Всички те ни срещнат с пленително изящество и финес в тази специфична форма на графичното изкуство, стилови и художествено-естетически търсения, убедително и артистично развили богатите възможности на класическите графични техники като офорт, суха игла, мецотинто и литография. 



В същност екслибрисът представлява графичен отпечатък, в малък формат, изпълнен посредством някой графичен способ – на литографен камък, метал или дърво. Самото наименование “ex libris” в превод на български означава “от книгите на”(този или онзи собственик).  Понякога финото изпълнение на форми и детайли изисква употребата на лупа, за да може в определен ред да се проследи всичко, което художникът иска да разкаже.




В това изображение под различна форма са упоменати латинският израз “ex libris” и името на притежателя на книгата или библиотеката. Книжният знак е един вид личен знак на собственика. Той е нещо като своеобразен книжен “паспорт”. В неговото създаване се намесват умът и сръчните ръце на художника. Приложният характер на екслибриса съвсем не намалява задължителната му художественост и изящност.


 Изожбата може да бъде видяна във Варна Арт Галерия Папийон - Изложбен салон до 17 февруари (петък).

Станете почитател на Класа