Музикални диалози

През февруари стартира камерният цикъл Светлин Русев и приятели с концерта на цигуларя Светлин Русев и пианиста Петър Петров.  В програмата ще прозвучат емблематични произведения за този камерен дует от цигулка и пиано - Сонати за цигулка и пиано от Моцарт и Менделсон, а концертът ще завърши с удивителната виртозна творба за цигулка на Морис Равел  поемата "Циганката".  Организаторите от Кантус Фирмус и радио Класик ФМ събират за първи път на една сцена двамата музиканти.



Идеята на новия цикъл Светлин Русев и приятели е да продължи традицията на Кантус Фирмус и радио Класик ФМ в организирането на камерни концерти на известни български музиканти, където още по – ярко изпъква техния многообразен талант. Светлин Русев, който е концертмайстор на Оркестъра на френското национално радио, е един от любимците на българската публика. Тя винаги посреща с възторг неговите изяви, както с оркестър, така и като камерен изпълнител. Програмата на цикъла Светлин Русев и приятели включва поредица от 3 камерни концерта с участието на Светлин Русев.

След концерта си на 08 февруари, той ще застане отново пред ценителите на камерната музика, заедно с българската пианистка Пламена Мангова на 12 юни, а месец преди това – на 18 май, за любителите на тангото, Светлин Русев ще свири заедно с френската група Тангисимо.

Концертът е утре 8 февруари (сряда) в Зала България от 19:30 часа.


СВЕТЛИН РУСЕВ е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в музикалното училище под ръководството на своята майка. През 1991 година постъпва в Conservatoire National Superieur de Musique в Париж в класа на Жерар Пуле, Деви Ерлих и Жан-Жак Кантору. През 1994 журито на фестивала Conservatoire National Superieur de Musique et de Dance de Paris единодушно го награждава с Първата награда за цигулка и Първа награда за камерна музика. Светлин Русев е носител на множество награди от престижни международни конкурси като Индианаполис, Лонг-Тибо и Мелбърн. През 2001 година е награден с Първата голяма награда, както и със Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт на Бах на Първия международен музикален конкурс в Сендай, Япония. През 2000-ра е определен за „класическо откровение” на aсоциацията Адами по време на изложбата Мидем в Кан, Франция, а през 2001 е избран за спонсорство от Корпоративната фондация на Natexis-Banques Populaires.

Светлин Русев се представя като гостуващ солист на редица оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа, с известни диригенти като Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Реймънд Лепърд, Джон Акселрод, Ари ван Беек, Франсоа-Ксавие Рот, Жан-Жак Кантору, Мунг-Вун Чунг. Той е уважаван партньор в камерната музика от имена като Мунг-Вун Чунг, Жан-Марк Луизада, Филип Касар, Ерик льо Саж, Антоан Таместит, Владимир Менделсон, Ксавиер Филипс, Пол Майер, Филип Бернолд. Редовно е канен за участия на музикални фестивали като Габриел Форе, фестивала на Радио Франс в Монпелие, La Chaise-Dieu, Sully-sur-Loire, L’Emperi, фестивала в Кумо, Финландия и Festival de la Vezere, de l’Orangerie в Сошо, La Roque d’Antheron. Той е също така съорганизатор на фестивала Les Classiques de Val d’Isere, член на триото Русев-Салке-Розанова и на ансамбъл Тангисимо. След високооценения запис с пианистката Елена Розанова, посветен на Панчо Владигеров, Светлин Русев записва Concerto Funebre от Карл Амадеус Хартман с оркестъра на Оверн, под диригентството на Ари ван Беек.

След пет години като концертмайстор на оркестъра на Оверн (от 2000 до 2005), Светлин Русев е назначен за концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Радио Франс през 2005 година. От 2007 той е и главен гостуващ концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Сеул. Удостоен е с наградата Музикант на годината 2006 в България. Светлин Русев получи специалната награда Кристална лира за големите си постижения на концертите през сезон 2006–2007 в България. От септември 2008 е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж.


Станете почитател на Класа